Szerotonin és a JÓL-lét

A szerotonin -t a központi idegrendszer szerotonerg neuronjai és a gyomor-bél rendszer enterokromaffin sejtjei állítanak elő.

Fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, hangulat, hányinger, szexualitás, alvás, valamint az étvágy szabályozásában. Az alacsony szerotonin-szint minden bizonnyal közrejátszik a depresszió, migrén, fülzúgás, fibromyalgia (krónikus, egész testben szétterjedő fájdalom), bipoláris zavar, valamint idegi zavarok kialakulásában.

A tudósok úgy vélik, hogy az étkezés által megnövelt triptofán szint képes növelni az agy szerotonin-szintjét.

A testmozgás, jóga, természetjárás segíti ezt a folyamatot.

Kutatások során azt tapasztalták, hogy amennyiben növekszik a vér triptofánszintje, ennek köszönhetően az alanyok jobban tudják kezelni a stresszes helyzeteket, feltehetően az agy szerotonin-szintjének a megemelkedése által.

Élelmiszerek triptofántartalma mg/100g

  • Teljes tej                                       46
  • Dió                                              290
  • Mandula                                     322
  • Szezámmag                                 358 DARÁLVA
  • Sikérliszt                                     510
  • Pörkölt tökmag                          578
  • Tofu (szójatúró)                          747

Omega-3-at (linolénsavat) tartalmazó növényi táplálék

Élelmiszer                               mennyiség    omega-3 (mg)

  • Lenmag olaj                              1 evőkanál        7520
  • Lenmag – őrölt                          1 evőkanál        1470
  • Búzacsíra olaj                            1 evőkanál         938
  • Szójabab olaj                             1 evőkanál         927
  • Spenót (főzelék)                        1 tányér              353
  • Mandula (száraz, pirított)            ¼ csésze            127
  • Eper                                         1 csésze                90
  • Banán                                       1 közepes              39
  • Krumplipüré                              1 tányér                36
  • Alma (közepes, héjával)             1 drb                     25

A B5-vitamin a szerotonin és az acetilkolin termelését támogatja, a kutatások azt sugallják, hogy memóriát és a koncentrációképességet javító hatásán felül a szorongás, a depresszió és a stressz kezelésekor is hasznos lehet. A B5-vitamin szerotonin termelést serkentő hatása a migrénes fejfájások kezelésekor is segítségünkre lehet.

B5-vitamin nagyon sok élelmiszerben megtalálható:

  • az állati eredetű táplálékforrásokban:a májban, a heringben, a marha- és sertéshúsban, tyúktojásban és tejben.
  • Növényi forrásai a teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak, rizs, karfiol, brokkoli, narancs, dinnyék, paradicsom, csípős paprika, szója, avokádó, hajdina, lencse.


Klinikai vizsgálatok során a depresszióban szenvedő nők 31-35%-ánál mutatták ki a folsav hiányát is. Idős emberek esetében ez az érték jóval magasabb is lehet. A folsav hiány következtében csökken a szerotonin-szint az agyban, mivel a folsav a szerotonin szintézis egyik lépésének nélkülözhetetlen közreműködője.

Élelmiszer                               mennyiség       folsav (mg)

  • Csicseriborsó                            1 csésze               1114
  • Lencse                                     1 csésze                 831
  • Vörös vesebab                          1 csésze                 725
  • Száraz fehérbab                                    1 csésze                255
  • Spenót (főzelék)                        1 tányér                            109
  • Mustár zöldje                            1 csésze                105
  • Friss narancslé                          1 csésze                   75
  • Vesepecsenye szelet (rántva)     150 g                       16

B12

Élelmiszer                               mennyiség       B12 (mg)

  • Száraz gabonapehely (teljes)      100 g                6,00
  • Sovány hússzelet                       100 g                2,85
  • Egész tojás (nagy)                     1 drb                 1,00
  • Szójatej                                     2,5 dcl               1,00
  • Lefölözött tej                             2,5 dcl              0,38
  • Csirke mell (nagy)                     1 drb                 0,32
  • Tojásfehérje (nagy)                   1 drb                 0,20
  • Spenót                                      1 tányér              0,02
  • Gyümölcsfélék, zöldségfélék     diófélék             0,00

A napfény optimalizálja a szerotonin-szintet, ezért kiváló hangulatjavító. Délelőtt tizenegy óra előtt és tizenöt óra után kifejezetten ajánlatos a napfényen tartózkodni, mert ez a természetes "energiatöltő állomásunk" kimutathatóan antidepresszáns hatású. Természetesen nem csak a betegeknek, az egészségeseknek is ajánlható. Sajnos, ha kevés a fény, a szervezetben termelődő szerotonin gyorsabban lebomlik.

Interneten található anyagokból összeálíltotta: Balajthy Gréta



 

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés