1.Tanuld meg szeretni önmagad (Első rész)

  

Megszeretheted magadat még azelőtt, hogy leadnád felesleges kilóidat. Mindenképpen erre van szükséged ahhoz, hogy tartósan le tudj fogyni. Különösen fontos ez, ha valaha élvezni akarod nehéz munkád gyümölcsét: az egészséges, ápolt, vonzó testet, melyet te magad is értékelni tudsz.

   Kutatások igazolják, hogy rengeteg önbizalomra van szükség ahhoz, hogy sikeresen lefogyjál. Bíznod kell abban, hogy tudod tartani magad valamilyen étkezési vagy sportolási tervhez. Különben csak azt mondod: „Mi értelme az egésznek?” És feladod. Ha nem szereted magad, akkor szinte lehetetlen, hogy bármennyi kis bizalmad, hited legyen önmagadban.

   Ha már hosszú ideje nem voltál jó önmagadhoz, akkor legjobb, ha az alaplépésekkel kezded. A most következő ön-bizalomépítő gyakorlatok két részre oszlanak. Azt ajánlom, hogy tölts el minimum két hetet az első résszel és egy hónapot a másodikkal. Természetesen az önmagaddal való törődés nem egy átmeneti igény. Ez egy olyan hozzáállás, amit egész hátralevő életedben alkalmaznod kell.

Első rész

   Ez a rész alapgyakorlatokkal kezdődik, melyek felszínes élvezetednek tűnhetnek elsőre. Hidd el nekem, hogy ezek a gyakorlatok messze nem triviálisak – arra valók, hogy megtanuld, hogyan lehetsz jó önmagadhoz. A feladatok elvégzése alatt bűnösnek vagy ostobának érezheted magad. Ha így van, ne próbáld meg elnyomni ezeket az érzéseket, vagy tudomást sem venni róluk, de ne hagyd, hogy megakadályozzanak a gyakorlatok elvégzésében. Minden lépés fontos, ne hagyj ki egyet sem – még ha szeretnéd, akkor sem. Ne feledd, hogy erőfeszítéseidért azt kapod, amire mindig is vágytál: boldogságot, egészségesebb testet, önmagad szeretetét. Lehetetlennek hangzik? Ha igen, akkor igazán szükséged van ezekre a gyakorlatokra!

   Ne kövesd el azt a hibát, hogy várod a megfelelő hangulatot ahhoz, hogy hozzákezdj! Addig soha nem leszel olyan hangulatban, amíg jobban nem kezded érezni magad önmagaddal kapcsolatosan. Más szóval, az önbizalom a viselkedésből alakul ki. Először úgy viselkedsz, mintha szeretnéd magad, azután történik meg a dolog valójában. Kezd el a következő lépéseket még ma.

 

  1. Cseréld le a régi ruháidat.

   Dobd ki, vagy add tovább ronda ruháidat, beleértve a pizsamákat és a fehérneműket is. Még ha azt tervezted is, hogy akkor veszel majd magadnak új ruhákat, amikor eléred az ideális testsúlyodat, vegyél néhány vonzó darabot már ezen a héten. Olyan ruhákat vegyél, melyek kényelmesen illenek rád, mostani súlyoddal – a legszebb, legcsinosabb ruhákat vedd most meg, amit megengedhetsz magadnak. Ne feledd, már most megérdemled őket!

   Azzal, hogy halogatod a magaddal való törődést, szinte garantálod, hogy nem fogsz lefogyni. Viselkedéseddel megerősíted, hogy csak a jövőben leszel elég jó – nem itt és most. Kezd el magadévá tenni mindazt, ami jó már most, ebben a pillanatban! Ahogy gyógyulsz ki a Yo-Yo diéta szindrómából, és kezdesz lefogyni, add tovább túl nagy méretű ruháidat. Azután vegyél megint újakat, ahogy mindig egy-egy mérettel kisebb leszel.

   Azzal, hogy szervezetednek adományozod a ruháidat, adókedvezményhez jutsz, és segítesz a nálad szerencsétlenebbeken. (Az otthoni erőszak elől menekülőket támogató szervezeteknél mindig jól jönnek a ruhák!) Nem megy kárba pénzed azzal, hogy minden új méretnél új ruhákat veszel. Gondolj csak bele, mennyi pénzt költöttél régebben ételre, rágcsálni valókra, fogyókúrás klubokra, tanácsadókra és egészségügyi problémáidra, melyek a súlyodból adódtak. Ehhez a sok pénzhez képest ezek az önbizalom-erősítőlépések nem kerülnek olyan sokba. Ráadásul a lehető legjobb dolgot kapod a pénzedért! Attól, hogy jól nézel ki, nő az önbizalmad, jobban érzed magad a bőrödben, és pozitív visszajelzéseket kapsz majd másoktól is.

   Ezek a megerősítések könnyebbé teszik számodra a fogyást, mert megszokod, hogy jobban törődj önmagaddal – ez a szokás természetes úton elvezet oda, hogy olyan ételeket válassz ki, amelyek jót tesznek neked -, és hogy abbahagyd a túlevést. Azokat az embereket, akiket szeretünk, természetes módon tisztelettel kezelünk, és ez önmagad felé is igazzá válik, ahogy egyre jobban törődsz magaddal. Azon kívül, hogy veszed a fáradtságot, és költesz arra, hogy a súlyod csökkenését kísérve végig jól öltözött legyél, figyelj oda a hajadra, bőrödre, sminkedre, fogaidra, körmeidre és a személyes higénia és jól ápoltság más aspektusaira is. Ha szükséged van egy bőrgyógyászra, fogorvosra, manikűrösre, beszédtanácsadóra vagy bármilyen terapeutára, kérj időpontot most azonnal. Megéri a befektetést, gondolj úgy rá, mint egy befektetésre, mely sokszoros hasznot hoz majd.

2. Kezeld magad különleges emberként.

   Ki lenne az, akit a legbecsesebb vendégként látnál vendégül otthonodban? Az elnök, vagy a felesége? Egy filmcsillag? Egy író? Mit vennél, mit csinálnál másként, ha most telefonálnának neked, hogy ez az ember eljön hozzád egy hétvégére? Most te leszel ez a különleges vendég. Sőt, még különlegesebb, mert te önmagaddal élsz minden egyes napon. Mivel ennyire különleges vagy, különleges bánásmódot érdemelsz. Sajnos a legtöbb ön-bizalomhiányos túlevő másod- vagy harmadrendűnek tekinti magát a legtöbb esetben. Mindig másoknak vásárolnak, másokért cselekszenek, és nem értik, miért nem érzik jól magukat a bőrükben. Ne elégedj meg másodrendű élettel! Ha egy különleges vendégért megtennél valami különlegeset, akkor magadért is megteheted. Nem kell sok pénzt költened ahhoz, hogy jól bánj magaddal. Íme néhány példa apró dolgokról, melyek nagy különbséget jelentenek a közérzetedben. Próbálj ki egyet-egyet egy hétig minden nap, és figyeld meg, mennyivel energikusabbnak érzed magad, mennyivel jobban vagy, és mennyit csökken az étvágyad.

   Vedd elő a legszebb porcelán étkészletedet, és tedd el a műanyag poharakat és csorba tányérokat. Megérdemled, hogy a legszebb étkészletből fogyaszd el a vacsorádat, és különleges érzés lesz kristálypohárból kortyolni a vizet.

   Legközelebb tankolj tele a benzinkútnál. Nem jelent akkora különbséget pénzben, mint érzésben, hogy fel vagy töltve. Ez is visszahat a testsúlyodra, és arról nem is kell beszélnünk, hogy az, mennyibe kerül neked.

   Ne mindig leértékelt árukból vásárolj. Bár én magam is jól tudom, hogy egy jó vásártól nagyszerűen tudjuk érezni magunkat, az is fontos, hogy néha olyan darabokat vegyünk, melyek nincsenek leértékelve. Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy csak leértékelt árut vegyél „hiány-tudatból”, akkor meg is teremted a hiányt az életedben. Ha a teljes árat kifizeted, azzal azt fejezed ki, hogy bőségben vagy. Ez a hozzáállás inspirálja gazdagodásodat.

  • Menj el masszázsra, pedikűröshöz, manikűröshöz (férfiak is!).
  • Vegyél egy fürdőt luxuskörülmények között, gyertyákkal, virágszirmokkal, a kedvenc zenéddel vagy könyveddel, és egy kristálypohárban itallal.
  • Tarts mindig otthonodban friss virágot. Tedd csak be a bevásárlókosaradba a szokásos hizlaló ételek helyett!
  • Vegyél új fehérneműket. Akár hiszed, akár nem, az alsóneműd minősége befolyásolja közérzetedet. Hölgyeim, mindenképpen gondoskodjatok arról, hogy legyen elegendő, kényelmes, csinos fehérneműtök, és ti férfiak is megérdemlitek a kényelmes és szép zoknikat, alsónadrágokat és sortokat.
  • Vidd el magad egy randevúra. Menj el egy új romantikus filmre, spirituális workshopra vagy balett előadásra, amire annyira vágysz (de a családodat és a barátaidat nem érdekli). Öltözz ki egy kicsit az alkalomra, és vegyél magadnak vaj nélküli pattogatott kukoricát.
  • Menj el egy kis mini-vakációra időnként teljesen egyedül. Lehet ez egy hétvége egy szállodában vagy egy barátod vidéki házában. Menj el hosszú autóutakra, kedvenc helyeidre, még akkor is, ha azt állítod, hogy nem szeretsz egyedül lenni. (Ahogy az önbizalmad nő, egyre kényelmesebben érzed magad saját társaságodban).

   Te döntöd el, hogy mit szeretnél! Senkinek az engedélye nem kell ahhoz, hogy valami olyasmit csinálj, ami jót tesz neked. Ne feledd, hogy a férjed és a gyerekeid is jobban érzik magukat, ha te boldogabb leszel. Szükségleteid kielégítése egyedül rajtad múlik. Megérdemled.

3.Keress érzelmi támaszt.

   Mindenkinek más típusú érzelmi támaszra van szüksége a gyógyulás ideje alatt. Vannak, akik képtelenek betartani e könyv javaslatait anélkül, hogy valakire támaszkodnának, mások, pedig az egész gyógyulási folyamatot privát ügyként kezelik, és csak egy vagy két nagyon közeli baráttal beszélnek róla. Bármire is van szükséged, nagyon ajánlom, hogy menj el egy Névtelen Túlevők találkozóra, mert itt meleg, befogadó támaszban lesz részed. Mindenféle emberek – rendkívül elhízottak, alig túlsúlyosak, fiatalok, öregek, férfiak, nők, tanultak és tanulatlanok – mind azt tapasztalják, hogy a csoporttól feltétel nélküli támogatást kapnak. Minden csoportnak megvan a maga egyéni sajátossága, úgyhogy többet is kipróbálhatsz, hogy megtaláld a kedvedre valót. Ha már voltál ilyen helyen, és nem érezted neked valónak, lehet, hogy csak nem voltál rá kész, tartozol magadnak annyival, hogy még egyszer megpróbáld. Próbálj ki legalább három csoport-találkozót, mielőtt döntesz.

Kapcsolodó cikk:

2.Tanuld meg szeretni önmagad (Második rész)

Doreen Virtue

 

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés