Az ecet a világ minden táján alkalmazott, különleges, savanyú ízű ízesítőanyag. Az ember ízlelőbimbóinak egynegyede a savanyú íz érzékelésére alkalmas, miközben táplálékaink között nagyon kevés a kifejezetten savanyú élelmiszer. Az ecetet már az ókorban is jól ismerték, és mindenekelőtt az orvoslásban használták. A rómaiak a háborúkba és a távoli provinciákra is vittek magukkal ecetet, ugyanis ezzel fertőtlenítették a vizet. Az almaborecet fogyókúrát kedvezően befolyásoló hatásáról négy kontinensről származó megfigyelések is beszámolnak:
Az almaborecetből szokásos alkalmazása szerint két evőkanálnyi mennyiséget kell elkeverni egy nagy pohár vízben, és meginni minden főétkezés előtt. Az ecet a szervezetben is hasonlóképpen működik, mint a konyhai felhasználás során: egyfajta páclé gyanánt felpuhítja a túlságosan nehezen emészthető, zsíros húsokat. Az Egyesült Államokban a chips-gyártó cégek ecettel csökkentik a termékeik zsírtartalmát.
Testsúlycsökkentő hatását kétféle módon éri el az almaborecet:
Az almaborecet egyetlen hátulütője a savassága, ami miatt érzékeny gyomrúak nem fogyaszthatják nagyobb mennyiségben. Ugyanígy ellenjavallt reflux betegségben, illetve gyomorfekélyben szenvedők esetében is.
Forrás: Les Nouvelles Esthétiques
Kapcsolodó cikkekek: Almapektin,