Amboise és Leonardo

Az Amboiseban készített fotókat megnézheted itt!

Mi történt a 28 éves VIII. Károllyal? Hogy került a Mona Lisa Franciaországba?

Amboise gallo-román eredetű város. Latin neve ’Ambacia’. 496-ban Klodvig frank fejedelem és Alarik vizigót király békekötésének helyszíne volt.Amboise ebben az időszakban jelentős átkelőhely volt, a Loire-on átvezető hídja révén. Már vár is épült a folyó melletti dombon.
Amboise kastélya a 15. században került királyi tulajdonba, amikor VII. Károly elvette az Amboise grófoktól.
Itt lakott XI. Lajos, mielőtt felépítette Plessis-lés-Tours-i kastélyát, majd a kastélyba költözött XI. Lajos felesége, Charlotte de Savoie és itt született 1470-ben fia, VIII. Károly. VIII. Károly kedvelt tartózkodási helye volt a kastély. VIII. Károly 1494-es olaszországi hadjárata során megismerkedett a reneszánsz stílussal. Itáliai mesterembereket hozatott a városba és a kastélyt az olasz minta szerint átalakították és berendezték. 1498. április 7-én, az új kastély felavatásakor VIII. Károly a ’jeu de pomme’ elnevezésű játékot indult megnézni. A király nem hajtotta le a fejét, homlokát beütötte a szemöldökfába, kómába esett és még aznap meghalt.
Ezután unokaöccse, XII. Lajos, egy házassági szerződés értelmében feleségül vette az özvegy királynét, Anne de Bretagne-t. A kastélyt átengedte Louise de Savoi-nak, I. Ferenc anyjának. 1515-ben lépett trónra I. Ferenc, akinek uralkodása alatt élte virágkorát a város. A király folytatta az épület átépítését. Itáliai hadjárata idején nagyon megkedvelte a reneszánsz művészetet, ezért 1516-ban meghívta udvarába a 64 éves Leonardo da Vincit és neki adományozta Clos Lucé udvarházát.
Leonardo Firenzéből magával vitte Franciaországba 3 festményét, ezek között volt a Mona Lisa is. Ezért található a híres festmény ma a párizsi Louvre-ban. Leonardo 3 évig, 1519-es haláláig élt Clos Lucéban. Itt dolgozott többek között a Chambord kastély (és csigalépcső) tervein. A mestert a kastély Szent Hubertus kápolnájában helyezték örök nyugalomra.
1547-től, I. Ferenc halálától a város hanyatlani kezdett. 1560-ban protestáns nemesek Condé herceg vezetésével összeesküvést szerveztek Guise herceg és a katolikusok ellen. El akarták rabolni az uralkodót, II. Ferencet, aki Amboise kastélyába menekült. Az összeesküvést lefülelték és a katolikusok 1200 protestánt mészároltak le. A holttestek egy részét közszemlére tették, kiakasztották a kastély erkélyére.
Ezután a tragédia után királyok már nem laktak Amboise-ban. XIV. Lajos állami börtönnek használta az épületet. A francia forradalom idején a várkastélyt kisajátították.
Napóleon császár Roger Ducos-nak adományozta a kastélyt, akinek nem volt elég pénze az akkorra már nagyon leromlott állagú épület renoválására, ezért egy részét lebontatta.
1872-től a kastély az Orléans-i ház leszármazottainak tulajdonába került.

Remek kommentárokkal ellátott képeket találsz itt a bemutató végén!

forrás: Wikipedia

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés