Az álom, melyet mások építenek tovább (Gaudi: Sagrada Família)

A képre kattintva megnézheted a Sagrada Familia-ról 2013-ban készült fotókat, a korábbi 2012-es képeket itt találod!

La Sagrada Familia / A Szent Család Temploma / A jövő temploma

A Szent Család temploma 2006-ban Spanyolországleglátogatottabb fizetős turisztikai látványossága volt - több, mint 2,3 millió turista nézte meg belülről, amivel megelőzte a madridi Prado múzeumot. Gaudi élete fő művének tekintette, 40 évet dolgozott rajta, és 15 évet kizárólag a Szent Család Templomával foglalkozott. A Sagrada Familia több, mint 100 éve épül (Gaudi 1883-ben kezdte el tervezni), elkészülte után a világ legmagasabb temploma lesz, és 18 toronnyal fog rendelkezni. A tervek szerint 2026-ra, Gaudi halálának 100. évfordulójára fejezik be építését. Amikor Gaudit a rendkívül hosszú kivitelezésről kérdezték, ő állítólag csak ennyit mondott: "Az ügyfelem nem siet." A Szent Család templomot XVI. Benedek pápa 2010. november 7.-én szentente fel, és nyilvánította bazilikává. Ebből az alkalomból misét is celebrált, amely a templomban tartott első szentmise volt. Mint Gaudi több más alkotása, a Sagrada Familia is a Világörökség része. A bazilika az organikus építészet mintájának számít, de sorolják a szecesszióhoz, és a kubizmushoz is.

Szent Család-templom nem kis túlzással, Barcelona fő látványossága, gyakran a katalán főváros szimbólumaként is emlegetik.

Ez a templom több okból is a leghíresebb. Egyrészt azért, mert sohasem lett befejezve. Antoni Gaudi 1883-ban kezdett neki a munkálatoknak, és be is költözött a templomba, hogy végig jelen legyen az építkezés közben.

Története

A templom építésének ötlete egy gazdag barcelonai könyvkereskedőtől ered, José María y Bocabella olyan bazilikát szeretett volna, amelyben gazdagok és szegények egyaránt imádkozhatnak. Alapítványa vásárolt egy 2 hektáros területet a város egyik akkori szegénynegyedében, amit ma a templomról La Sagrada Família negyednek hívnak. Az épület alapjait Francesc Paula de Villartervezte, majd összeveszett az építtetőkkel, akik a munkával ezután Joan Martorellt, Barcelonaegyházmegyei főépítészét keresték meg.

A Sagrada Família tornyai

Az első követ 1882-ben, Szent Józsefnapján helyezték el (Szent Józsefet az első vatikáni zsinatnyilvánította az egyetemes anyaszentegyház patrónusává). Bocabella alapította a Szent József-hívők Egyesületét, amely megvásárolta a területet.

1883-ban kapta meg Gaudí a templom készítésének feladatát. Életének további részét főként ennek a munkának szentelte, a templomot (joggal) élete főművének tekintette. Gaudí bekapcsolódásával az eredetileg neogótikusnak tervezett templom építése egészen más irányt vett. Mikor Gaudí a hivatalos vezetőjévé vált ennek a projektnek, saját stílusára változtatta az egész épületet, kivéve a már meglévő Kriptát. Nagyon nagy energiát fektetett ebbe a projektbe,élete hátralévő 43 évében, főleg az utolsó15 évben, amikor már csak ezzel foglalkozott.

A spanyol polgárháborúbanlerombolták a félkész épület egy részét, Antoni Gaudímakettjeit és műhelyét.

Gaudínagy függőleges álló templomot tervezett, hogy látható legyen a város bármelyik pontja, és kiemelkedjen a többi épület közül. A Sagrada Familiátellátta 18 toronnyal, melyek közül 12 az apostolok, 4 az evangélistáknakszolgálnak, és a Jézusés Szűz Mária kupolák. A tornyok különböző magasságúak: például a Születés tornyai, 98 méteresek a külsők, 107 méteresek a középsők, a Szenvedély tornyai, 102 méteresek külsők és 107 méteresek a középső tornyok.

  • A Születés Kapuja(sp. Fachada de la Natividad, kat. façana del Naixement)
  • A Szenvedés Kapuja (sp. Fachada de la Pasión, kat. façana de la Passió )
  • A Feltámadás Kapuja (sp. Fachada de la Gloria, kat. façana de la Glòria )

Eljutás:2-es, és 5-ös metró: SagradaFamilia megálló

Belépő (2012):13 Euró. Diákoknak és nyugdíjasoknak 11 Euró. 10 éven aluliaknak ingyenes.

Nyitva tartás:Áprilistól szeptemberig 9:00-20:00. Októbertől márciusig 9:00-18:00. December 25., 26., január 1. és január 4.: 09:00-14:00.

Forrás: Internet

Kapcsolodó cikkeket találsz itt!

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés