Az agy három koncentrikus rétege (Paul McLean modellje)

Neurológus Paul McLean modellje ... az agyat három koncentrikus rétegre tagolja.

Az agytörzs— a legbelső és legprimitívebb réteg — az agynak az a része, amely a szaporodást, az önfenntartást és az olyan életfunkciókat szabályozza, mint a vérkeringés, a légzés, az alvás, valamint az izmok összehúzódása válaszul a külső behatásokra.

Az agynak ezt a koponyaalapnál elhelyezkedő részét néha „hüllőagynak" is nevezik, mivel ez az anatómiai rész a hüllőktől az emlősökig valamennyi gerincesnél megtalálható. Fejtegetéseink céljából az agytörzset tekintsük a fizikai cselekvés forrásának.

Az agytörzs felső részét veszi körül az agy limbikus rendszernek nevezett része, amelynek tudomásunk szerint az erőteljes érzelmek kiváltása a funkciója. A tudósok kísérleti állatok limbikus rendszerét művi úton tudják ingerelni, és ezzel spontán félelem- és agresszió kitöréseket képesek létrehozni.

… az agynak az agytörzset és a limbikus rendszert tartalmazó részére az „ ősagy" kifejezést használom.

Az ősagyat az automatikus reakcióink zömét meghatározó, állandó áramkörökkel ellátott képződményként kell elképzelni.

Az agy harmadik része az agykéreg, ez a nagy, tekervényes agyszövet tömeg, amely a két belső részt veszi körül, és amely maga is négy területre vagy lebenyre tagolódik. Az agynak ezen a részén — amely a Homo sapiensnél a legfejlettebb —zajlik a megismerő funkciók zöme. Az agykérget „újagynak" hívom, mivel az evolúció során ez jelent meg a legkésőbb. Az újagy az a részünk, amely tudatos, éber és mindennapi környezetünkkel tartja a kapcsolatot. Ez az a részünk, amely döntéseket hoz, gondolkodik, megfigyel, tervez, mérlegel,reagál, rendszerezi az információkat, és ötleteket gyárt. Az újagy eredendően logikus, és megpróbál minden okozathoz okot és minden okhoz okozatot rendelni. Bizonyos fokig még az ősagy egyes ösztönös reakcióit is képes mérsékelni.

Egy szó, mint száz, elménknek ezt az elemző, fürkésző, érdeklődő felét tekintjük „énünk"-nek.

Harville Hendrix

A szerzőtől továbbí irásokat találsz itt!

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés