Az egyensúly fenntartása (IISZ23)

Bali vallása egyfajta mátrixelvre épül – egy hatalmas, láthatatlan rácsozat, amely szellemekből, szellemi vezetőkből, ösvényekből és hagyományokból áll. Minden egyes balinéz pontosan tudja, hol helyezkedik el ebben az óriási, megfoghatatlan térképen belül. Már a nevük is – Első, Második, Harmadik, Negyedik – arra emlékezteti őket, milyen sorrendben jöttek a világra, és hová tartoznak. Mario azt mondta a minap, hogy ő csak akkor érzi kiegyensúlyozottnak és boldognak magát, ha mentálisan és spirituálisán is a függőleges és a vízszintes vonal kereszteződésében áll. Ehhez tisztában kell lennie azzal, hogy Istenhez és a családjához viszonyítva hol is helyezkedik el éppen. Erőtlennek érzi magát, ha kibillen ebből az egyensúlyi helyzetből.

Nem nevetséges tehát az a feltételezés, hogy a balinézek mesterei az egyensúly fenntartásának – ők maguk úgy tekintenek e kérdésre, mint valami művészeti formára, mint valami tudományágra vagy éppen vallásra.

...Ha az ember nem tudja, hol van, és melyik klánhoz tartozik, akkor hogyan találhatná meg az egyensúlyát?

Nem vagyok biztos benne, hogy magamévá tudom tenni a balinéz világnézetet. E pillanatban egy kissé modernebb és nyugatiasabb meghatározással élek az egyensúlyt illetően. (Jelenleg olyan fordításban használom, hogy „egyenlő esély”, vagyis attól függően, hogyan mennek a dolgok, egyenlő esélye van …mindennek…) A balinézek nem ülnek ölbe tett kézzel, arra várva, hogy kiderüljön, „hogyan mennek a dolgok”. Ez halálra rémítené őket. Ők megszervezik, hogy úgy menjenek a dolgok, hogy minden rendben legyen.

Amikor az ember Balin útközben összetalálkozik egy ismeretlen helyi lakossal, az első kérdés, amit nekiszegeznek, a következő lesz: „Hová megy?” A második: „Honnan jött?” Egy nyugati ember számára ezek meglehetősen tolakodó kérdéseknek tűnhetnek egy vadidegen részéről, de a balinézek csak tájékozódni próbálnak a helyzetedet illetően, és megpróbálnak elhelyezni a hálózatban – ez az információ megnyugtatja és biztonságérzettel tölti el őket. Ha azt feleled, hogy nem tudod, hová mész, csak úgy céltalanul csavarogsz, akkor ezzel valószínűleg fel fogod zaklatni újdonsült balinéz cimborádat. Jobban teszed, ha hasadra ütve kitalálsz egy útirányt – tök mindegy, mi az –, akkor mindenki jobban érzi magát.

A harmadik kérdés, amit szinte tutira meg fognak kérdezni, az az, hogy: „Nős?” illetve „Férjnél van?” Ez megint csak tájékozódási, helyzet-meghatározási célt szolgál. Fontos, hogy az életed rendezett. Igazából azt várják, hogy „igent” felelj erre a kérdésre. Irtó nagy megkönnyebbülés számukra, ha igent felelsz. Még ha egyedülálló vagy is, jobb, ha ezt nem ilyen nyíltan közlöd velük. És ha véletlenül elváltál, azt ajánlom, ezt egyáltalán ne is említsd meg nekik. Csak nyugtalanítanád őket. Ha egyedülálló nőként utazgatsz Balin, és valaki megkérdezi: „Férjnél van?”, a lehető legjobb válasz az, hogy „Még nem”. Ez a „Nem, nem vagyok”-nak egy sokkal udvariasabb formája, mivel ezzel azt is kifejezed, hogy optimista vagy a jövőt illetően, amikor is a lehető legsürgősebben véget vetsz ennek a tarthatatlan állapotnak.

Még ha nyolcvanéves vagy is, vagy leszbikus, vagy kőkemény feminista, vagy egy apáca, vagy egy nyolcvanéves, leszbikus, kőkemény feminista apáca, aki soha nem volt férjnél, és aki soha nem is szándékozik férjhez menni, a lehető legudvariasabb válasz akkor is az, hogy „Még nem vagyok férjnél”.

Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek (Eat, Pray, Love) című könyvéből további részletet találsz itt:

IISZ1

 

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés