Az igazmondás öt szintje (Neale)

Amikor akapcsolatban tanúsított átlátszóságról beszélek, az igazság elmondását értem alatta, hiszen lényegében erről szól az átlátszóság. És a  tudatára kellett ébrednem, hogy voltaképpen az igazmondás öt szintjét különböztethetjük meg.

Az igazmondás első szintje, amikor magadnak mondod el az igazságot magadról. Ez félelmetes kihívást jelentett nekem, mert évek hosszú során át folyamatosan hazudtam magamnak. Persze, nehéz elképzelni, hogy valaki szó szerint hazudjék önmagának, ám annál könnyebb megtenni, és bizony hosszú időn át így cselekedtem.

Az igazmondás második szintje, amikor a másik emberről mondod el magadnak az igazságot. És ebben a tekintetben is sok-sok éven át hazudtam magamnak. Például éveken át azt mondogattam magamnak, hogy fülig szerelmes vagyok abba a személybe, akivel éppen együtt voltam. Valahányszor felötlött bennem, hogy talán még sincs így, valahányszor megengedtem magamnak, hogy akár csak halványan felmerüljön: - Nos, talán már nem is vagyok szerelmes belé -, olyankor azonnal letorkolt az agyamban megszólaló hang: - Ne légy hülye, természetesen szereted! - Mert elvártam magamtól, hogy ezt gondoljam.

Ezt a létezésmódot vártam el magamtól. Így aztán egyre csak hazudtam magamnak, míg egy napon a szemembe nem vágtam az igazságot. A másik emberről. Még csak ki sem kellett hangosan mondani, épp csak végiggondoltam, amivel már-már áthághatatlannak tartott akadályon jutottam túl.

Az igazmondás harmadik szintje, amikor elmondom az igazságot magamról a másik embernek, valahogy úgy, ahogyan most nektek.

És az igazmondás negyedik szintje, amikor elmondom az igazságot egy másik emberről annak a másiknak - természetesen az én igazságomat, nem az igazságot. Az igazság, objektíven, persze nem létezik, viszont megosztom a legbensőbb igazságomat a másikról, azzal a másikkal.

És az igazmondás ötödik szintje, amikor eljutsz oda, hogy mindenkinek mindenről elmondod az igazságot.

És ha megteszed ezt az öt lépést, akkor megtettél öt lépést a mennyország felé, mert az a mennyország amikor nem kell többé hazudni.

 

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés