Bogyós gyümölcsök

 Sem növénytani rokonságot, sem alaktani hasonlóságot nem kifejező, gyakorlati gyűjtőfogalom. 
 A Bogyósgymümölcsűek-hez tartozó gyümölcsnemek: a ribiszke, köszméte, málna, szeder, szamóca, áfonya, stb. megeggyeznek abban, hogy nem fák, hanem cserjék vagy évelő lágy szárú növények; termesztésük igen munkaigényes: gyümölcsük koraisága, és beltartalmuk folytán mind friss fogyasztásra, mint feldolgozásra igen alkalmasak.
Ezek a gyümölcsök lédús, húsos gyümölcsök, húsukba általában apró magvak ágyazódnak. Botanikai szempontból a szeder, az eper és a málna nem bogyós, hanem magvas gyümölcs, mégis ez alatt a gyűjtőfogalom alatt árulják.
A szeder: már az ókorban is gyógynövényként tartották számon. Magas a karotin tartalma, ezért a legfontosabb A-provitamin forrásunk.
A szőlő: az egyiptomiak bort állítottak elő belőle, a természet ajándékának tekintették. A szőlőcukor rengeteg energiát szolgáltat, és gyorsan bekerül a vérbe. Ballasztanyagai segítik az emésztést, antociánjai pedig a rák és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében segítenek.
Az eper: véletlenül fedezték fel Franciaországban. Először tudatosan 1870-ben ültették. Serkenti az emésztést és a veseműködést, immunerősítő, tisztító hatású, segít a sejtek fejlődésében. Gazdag ásványi anyagokban, gyümölcssavban, C-, B1-, B2- és A-vitaminban.
A fekete ribizli: Közép-, és Kelet- Európából származik. A 16. századtól kezdve termesztik. A gyümölcs gazdag káliumban, kálciumban, foszforban, pektinben és gyümölcssavakban. Szokatlanul magas C-vitamin tartalma. A fekete ribiszke az emberi szervezet szempontjából a legértékesebb bogyós gyümölcsfajtának számít.
A fekete áfonya: már a középkorban gyógynövényként volt ismert. Nagy mennyiségben tartalmaz citrom-, alma- és más gyümölcssavakat, gazdag ásványi anyagokban, elsősorban vasban, cserzőanyagokban és vitaminokban. Antocián tartalma erősíti az immunrendszert, és jelentősen késlelteti az öregedési folyamatokat.
A málna: a kőkorszakban is ismerték, de csak az ókorban használták először gyógynövényként. A málna cukrot, gyümölcssavat, pektint, ásványi anyagokat (kálcium, foszfor, kálium), valamint A provitamint, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz.
A vörös áfonya: különösen magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. Az áfonya segíti a bél- és hólyagműködést.
A ribizli: káliumot, kálciumot, foszfort, sok pektint tartalmaz, gazdag citromsavban és más gyümölcssavakban. Különösen magas C-vitamin tartalma.
Forrás: Internet

 
Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés