Csokoládé

Tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan élvezheted a kakaó jótékony hatását anélkül, hogy miatta túlsúly tapadna rád megtalálod itt!.

Addig is néhány szó a csokoládé jellemzőiről:

  " A „csokoholista” szó vidám másodlagos jelentéssel találta meg a helyét az angol nyelvben. A mértéktelen evők számára azonban a csokoládé nem nevetséges téma, mivel állandó ingadozásban tartja testsúlyukat. Mondjuk, elhatározod, hogy a nyári vakáció előtt fogyókúrázni fogsz. Három-négyhónapnyi szigorú önfegyelem, és 10-15 kiló, fogyás után, igazán jól érzed magad. Azután jön a vakáció, és vele együtt az elkerülhetetlen csokis dobozok.

   Úgy érzed, butaság egyetlen darabka csoki miatt aggódni, a csokis doboz után nyúlsz, és rájössz, hogy képtelen vagy egy darab után abbahagyni. Azt mondod magadnak: „Hát a mai diétámat már elrontottam, most már akár ki is élvezhetem a dolgot”. Ezen a ponton indul el a mértéktelen evés. Lehet, hogy csokival kezdődik, és aztán minden más ételre átterjed, ami a közeledben van.

   Tanulmányok segítenek megtalálni a magyarázatot arra, miért kívánjuk néhányan olyan ellenállhatatlanul a csokoládét. Először is, a csokiban erős stimuláló szerek vannak, melyek hirtelen energiatöbblethez juttatnak közvetlenül az evés után.

   Másrészt a csokoládéban van egy feniletilamin nevű vegyület, mely molekuláris szerkezetében megegyezik az agy által, a romantikus szerelem állapotában termelt feniletilaminnal. Észrevettem, hogy azok a klienseim, akik házassági vagy szerelmi nehézségekkel küzdenek, erősebben kívánják a csokit, mint kapcsolati problémáik előtt.

Csokoládé utáni vágyuk valójában a szerelmi érzés utáni vágy.

Ezt a megfigyelést támasztja alá az a tanulmány is, amely kimutatta, hogy a csokoholisták az átlagnál könnyebben esnek szerelembe, és teljesen kétségbe esnek, ha szerelmi visszautasítás éri őket. Ráadásul a hormonális ingadozás sok nőben kiváltja a csokoládé utáni vágyat menstruáció előtt és alatt.

   Ha ez még nem lenne elég, a csokoládé aromája egy másik hangulat-befolyásoló anyagot is tartalmaz, amit pirazinnak neveznek. Amikor belélegezzük, a pirazin aktiválja az agy gyönyörközpontját, és a megelégedettség érzését váltja ki.

   Sok csokoholista azzal próbál gátat vetni étvágyának, hogy átvált zsírtalan csokoládé készítményekre. Könnyen fel lehet azonban szedni plusz 1000 kalóriát azzal, hogy megeszel egy doboz zsiradék nélkül készült karamellás csokit."

Doreen Virtue

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés