Egészséges ételek mint kényszeres evés kategória

   Egyesek számára az egészséges ételek jelentik a kényszeres kategóriát. Meglepő lehet, de az egészséges ételek szintén tartalmaznak hangulat-befolyásoló vegyületeket. Semmilyen étel sem rossz vagy jó – a lényeges kérdés az, hogy kiváltja-e belőled a mértéktelen evés kényszerét.

   Peggy nevű kliensem magasan képzett nő volt, és büszke volt az egészségével és étkezéssel kapcsolatos tudására. Könyveket gyűjtött a témában, és leginkább bio-boltokban és kistermelői piacokon vásárolt. Természetes ételeket fogyasztott, melyek mentesek voltak a rovarirtó szerektől, finomított cukortól és sótól.

   Peggy mégis a Yo-Yo diéta szindrómától szenvedett, mert mértéktelenül ette az egészséges ételeket. „Olyan jó ízűek, és olyan jól érzem magam tőlük: egyszerűen nem tudom abbahagyni az evést” – panaszkodott. Mértéktelenül ette a szárított gyümölcsöt, a karob-készítményeket (Szentjános kenyér cseppek) és a müzli szeleteket.

   Peggy étkezési szokásainak vizsgálata során rájöttünk, hogy a kényszer akkor áll be, amikor az ételek nagy koncentrációban tartalmaznak természetes cukrokat. A szárított gyümölcsökben található gyümölcscukor (fruktóz), és a müzli szeletekben található méz váltotta ki benne a mértéktelen evési kényszert.

   Az egészségesétel-függők általában a korábban felsorolt ételek természetes változatait fogyasztják kényszeresen. Legyen az, finomított vagy természetes cukor, csokoládé vagy karob, zsírmentes vagy magas zsírtartalmú - ha mértéktelen evésre késztet, akkor ez a te kényszeres ételed. Az egészségesétel-függőknek meg kell találniuk, hogy az adott étel melyik kategóriába tartozik. Ha szárított gyümölcs vagy természetes cukor, akkor nézd meg a „más édességek”-ről szóló részt. Ha müzli szeletek, akkor nézd meg a kenyérről és keményítőkről szóló részt. Ha nyers magok váltják ki a kényszert, akkor olvasd el a sós ropogtatni valókról szóló sorokat.

 

 

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés