Fogtömés fúrás nélkül


A Leedsi Egyetem kutatói kifejlesztették a fogszuvasodás kezelésének egy teljesen fájdalommentes módját, amely visszafordítja a savaktól származó károsodást, és megújítja a fogakat.
Az új, forradalmi eljárás alapjaiban változtathatja meg a fogtöméshez fűződő viszonyunkat – állítják a kutatók. Fogszuvasodásról akkor beszélünk, amikor a fogkőben lévő baktériumok által termelt sav elkezdi feloldani a fogban található ásványi anyagokat, miközben mikroszkopikus lyukak, vagy pórusok képződnek a fog felületén. A szuvasodás előrehaladtával a mikropórusok száma és mérete egyaránt növekedésnek indul, míg végül az elszuvasodott fogat ki kell fúrni, majd a lyukat betömni, hogy megakadályozzák a további fogfájást.
A fogfúrás puszta gondolata nagyon sok embert rémiszt el a rendszeres fogorvosi látogatásoktól. A fúrástól való félelem miatt sokan addig halogatják a fogászati rendelők felkeresését, hogy már csak akkor fordulnak orvoshoz, ha a fogszuvasodásból eredő fájdalom már szinte elviselhetetlen.
A Leedsi Egyetem kutatói által kidolgozott új módszer lényege, hogy a fogorvosok egy peptid alapú folyadékkal vonják be a fog felületét. A peptid technológia ugyanazon az elven alapul, ahogyan a fogak kialakulnak, és segítségével stimulálni lehet a fog regenerálódását. „Szinte hihetetlennek hangzik, de ezzel a módszerrel a sav által károsodott fog képes önmagát regenerálni. Ez egy teljes mértékben természetes, sebészi beavatkozást nem igénylő, és tökéletesen fájdalommentes eljárás” – mondta Jennifer Kirkham a Leedsi Egyetem Fogászati Intézetének professzora, az új technika egyik fő kidolgozója.
A peptid alapú folyadékot a Leedsi Egyetem Vegyészeti Iskolájának kutatói dolgozták ki Amalia Aggeli vezetésével. A folyadék a P 11-4 néven ismert peptidet tartalmazza, amely bizonyos körülmények mellett rostokba rendeződik. A gyakorlatban ez azt jelenti, a fog felületére helyezve a folyadék képes beszivárogni a mikropórusokba, ahol spontán módon zselés állagúvá válik. Ez a zselés anyag egyfajta keretet képez a fog körül, ahol megköti a kalciumot és belülről regenerálni kezdi a fog ásványi anyagait.

Forrás:HVG, Science Daily

 

 
Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés