Hova vezet minden út? (IISZ21)

„Az emberek a vérmérsékletük szerint különböző utakon járnak: egyenesen vagy görbén, attól függően, hogy melyiket tartják a legmegfelelőbbnek – de minden út Hozzád vezet, ahogy minden folyó végül az óceánba ömlik."   Upanisadok (részlet)

A vallás ... fontos feladata természetesen az, hogy megpróbáljon értelmet találni ebben a kaotikus világban, és hogy megmagyarázza azokat az érthetetlen eseményeket, melyeknek naponta szemtanúi vagyunk: az ártatlanok szenvednek, míg a bűnösöket megjutalmazzák – hogyan értelmezzük mindezt?

A nyugati tradíció azt mondja: a halálunk után minden elrendeződik majd, vagy a mennyben vagy a pokolban. (Az ítélkezés feladata persze Istenre hárul, akit James Joyce „Hóhér-Istennek” nevezett – egy atyai figurára, aki az igazságszolgáltatás szigorú trónján ülve bünteti a gonoszt, és jutalmazza a jót.)

Keleten viszont az Upanisadok minden olyan próbálkozást félresöpörnek, amely arra irányulna, hogy e zűrzavaros világban valamiféle értelmet találjon. Még az sem egyértelmű számukra, hogy a világ rendszertelen. Lehetséges, mondják, hogy csupán korlátozott látásmódunk miatt tűnik ilyennek. Ezek az írások nem ígérnek semmiféle igazságszolgáltatást vagy megtorlást senkinek, bár úgy tartják, hogy minden tettünk következményekkel jár, tehát jobb, ha ezt az eszünkbe véssük, és eszerint cselekszünk. Noha jó időbe beletelhet, míg szembesülünk ezekkel a következményekkel. A jóga filozófiáját mindig is a hosszú távú gondolkodás jellemezte. Ezenfelül az Upanisadok azt is sugallják, hogy ennek az úgynevezett káosznak valójában isteni rendeltetése van, még ha ezt személy szerint te nem is veszed észre. „Az istenek kedvelik a titokzatosat, és kerülik a nyilvánvalót.”

A legtöbb, amit ebben az érthetetlen és veszélyekkel teli világban tehetünk, hogy megpróbáljuk megteremteni a benső egyensúlyunkat – függetlenül attól, miféle őrültekháza zajlik odakinn.

Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek (Eat, Pray, Love) című könyvéből további részletet találsz itt:

IISZ1

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés