A karácsonyfa története

December 24-én minden család szebbnél szebb díszekkel ékesíti a karácsonyfát. De vajon tudjuk, honnan ered ez a hagyomány, és mit jelentenek a különböző formájú díszek a fán?

Örökzöld ág, vagy koszorú már a germán, a római, az egyiptomi és a kelta kultúrában is ismert volt. Az örökzöld ágak a téli napfordulót idézték.

A karácsonyfa Skandináviából származik, a harmincéves háború során eljutott Németországba, onnan pedig Európa országaiba, többek között Magyarországra is.

A 15. századból Strasbourgból  a szatíráiról ismert Sebastian Brant német írótól származik a karácsonyfa kifejezés. Németországban a 16. században Szenteste papírdíszekkel ékesített fenyőket állítottak a főtérre, ahol ünnepeltek, majd ezt követően a fákat elégették. A gyertyával díszített karácsonyfáról pedig később Lisolette pfalzi grófnő írt egyik levelében.

A Habsburg uralkodók Bécsben 1824 táján fenyőfa alatt ünnepelték a szentestét, egymásnak ajándékot adva. A magyar arisztokrácia példája nyomán terjedt el nálunk a karácsonyfa és az ahhoz kapcsolódó szokások. Hazánkban a karácsonyfa felállításának hagyománya a 19. századra tehető, és a német származású lakosokhoz köthető. Az első "magyar" karácsonyfát Brunszvik Teréz állította Aszódon.

Mi magyarok a karácsonyfát általában december 24-én állítjuk, és vízkeresztig (január 6.) áll. Más nemzeteknél viszont vannak eltérések, hiszen például Olaszországban a karácsonyfát jászollal és karácsonyi szobrokkal is szokták helyettesíteni. Oroszországban, Észtországban, Litvániában és Lettországban csak szilveszterkor állítják fel a karácsonyfákat (mivel a Szovjetúnióban az ateizmus volt a hivatalos vallás - ám fontos tudnunk, hogy a pravoszláv karácsonyt 2 héttel később tartják, tehát január 7.-e felel meg a nálunk december 25.-n ünnepelt Karácsonynak). Az Egyesült Királyságban már októbertől ünnepi készülődés van.

A karácsonyfa díszítésének szokása a 16. század körül indult. Eleinte csak almát, diót, ostyát, mézes pogácsát, édességeket, valamint fából és textilből készült díszekkel csinosították. A 19. század végétől viszont már csillogó díszekkel is dekorálták a fenyőt.

Miért pont fenyőfa az ünnep fája? Mert a zöld szín az új élet reményét jelképezi, a spirális ágak pedig az életspirált jelzik. Hazánkban a leggyakoribb karácsonyfának vásárolt fenyő az Ezüst fenyő, a Luc fenyő és egyre inkább elterjedt a puha ágú, de drágább Nordmann.

Kapcsolodó cikkek:

A fenti leírás az alábbi forrás felhasználásával készült: bulváros.hu

 

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés