A karácsonyfadíszek jelentése

A karácsonyfának, mindegy melyik országban is vagyunk, a csúcsdísz az éke. A csúcsdísz a mennybe emelkedett Jézust, a megváltót jelképezi. Ezt a csúcsán helyezzük el, ami korábban általában csillag alakú volt, szimbolizálva a betlehemi csillagot, amely hírül hozta a Napkeleti Bölcseknek a Megváltó megszületését. Ma viszont a legtöbb helyen hegyes végű, csillogó dísz ékesíti a fenyőfát.

A karácsonyfa nélkülözhetetlen díszei a gömbök is, amelyek a teljességet szimbolizálják. Manapság változatos formájúak, színűek és anyagúak, de leggyakrabban üvegből készültek, és nagyon törékenyek. A gömbök a paradicsom almáját jelképezik.

Az arany és az ezüst  esők a gazdagságot jelképezik, ezért olyan gyakori mindkét szín a karácsonyi dekorációkban.

Dió és az alma dísz a tudás és a bölcsesség jelképei. Az aranyalma és az aranydió a fénylő bölcsességet hozza el számunkra.

Apró díszek, melyek babákat, játékokat illusztrálnak, amik gyermekkort, az önfeledt örömöt jelképezik. Az ajándékozás és az örömszerzés ünnepére is szimbolizálják.

A kis harangocska jelzi a Megváltó születését. Hangja hozza meg a karácsony hangulatát sok családnál.

A fát díszítő angyalkák Advent angyalai, vagyis a várakozásé.

A díszítés mellett szokás a fát kivilágítani, melyet régebben gyertyával oldottak meg. Napjainkban viszont szebbnél szebb sokszínű, villogó, zenélő izzósor fényesíti a fát. S természetesen csillagszóró sem ment még ki a divatból. A fákat megvilágító gyertya, vagy izzó a szent háromság üzenete, a fiú megszületése, a fény megérkezése.

Korábban a karácsonyfát sokszínű díszekkel öltöztették fel, mára viszont ez egyre inkább megváltozott. Egyre gyakoribb, hogy a karácsonyfa dekorációjának előre megtervezik a színét, ami általában 2-3 szín kompozíciója, vagyis csak két vagy maximum 3 fajta színű dísz kerül a fára. Ez egyszerűbbé, mégis esztétikusabbá teszi a karácsony jelképét. Népszerűek az arany-piros, piros-ezüst, ezüst-fehér, és ezüst-kék párosítások.

A színes girlandok, szalagok, láncok a bűnbeesés kígyóját jelképezik, illetve a teremtést átszövő időszálakat is jelentheti.

A fát borító angyalhaj a jászolban fekvő Jézus szalmájára utal.

Magyar jellegzetesség a fára akasztható selyem- és sztaniolpapírba csomagolt csokoládébevonatos édesség, a szaloncukor. A szaloncukor a Boldogság építőköveit jelenti, mivel csokoládéból készül, ami köztudottan boldogságforrás.

Régen nagyon gyakoriak voltak a mézeskalács díszek, mely a föld porából megformált, tűzpróbán átesett embert jelképezi. Formája fenyő, angyal és csengettyű.

A karácsonyfa történetéről itt olvashatsz!

Örömteli karácsonyfa díszítést kívánunk!

A fenti leírás az alábbi forrás felhasználásával készült: bulváros.hu

 

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés