A mák igen nagy kincs a magyar és a környékbeli országok ételkultúrájában.
Aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, káliumban, kálciumban és vasban gazdag.
A ma már sajnos népbetegségnek számító csontritkulás egyik legjobb és legősibb ellenszere. A csontozat elsőszámú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.
Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedést, elősegíti a vérnyomás csökkenését. Kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően megelőzhető a
trombózis és az embólia kialakulása.
Normalizálja a vér koleszterinszintjét.
Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát.
Növeli a szellemi teljesítőképességet.
Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású.
Gyulladáscsökkentő képességgel is rendelkezik.
A pikkelysömörre jellemző sejtburjánzás csökkentésében is segít.
Hasznos lehet az endometriosis (a női meddőség egyik legfőbb oka) kezelésében
is, valamint az epekő kialakulásának megelőzésében és kezelésében is hasznát lehet venni.
Szoptatós anyáknál segíti a tejelválasztást.
Aánlott napi adagja: Salátákhoz, hidegtálakhoz 1-2 kávéskanálnyi, ill. étkezések előtt önállóan 1 kávéskanálnyi.
Ételekbe keverve is fogyasztható, aki önmagában nem tudja lenyelni az olajat.
Kapcsolodó cikkeket találsz itt!
Forrás:Kun cseppek