A művészet művészete (Etka Anyó)

"...minden művészet művészete
a lehetőségeinkkel való élni tudás művészete!!!"

Etka Anyó (a képen 87 éves)

93 éves korában 2013.03.31.-én meghalt az Etka anyóként ismert szegedi Kártyikné Benke Etka, az Etka-jóga megalkotója - írta a Délmagyar.hu. Etka anyó szívbetegen, nyitott hátgerinccel jött világra. 55 éves koráig küzdött testi problémáival, ekkor azonban úgy döntött, kezébe veszi az életét, és magalkotta saját mozgásterápiáját, az Etka-jógát.

A nevével ellentétben nem klasszikus jógagyakorlatok voltak ezek, Etka anyó elmélete ugyanis az volt, hogy olyan mozgásformákat kell végeznünk, amilyenekkel születtünk, amilyeneket a gyermek is végez ösztönösen. Úgy vélte, a gyermek még frissen és üdén kapálózik, később azonban eltanulja az öregektől az összeesést, és onnantól már más lesz a mozgása, kevésbé természetes.

"Amikor negyvenéves voltam, én is azt gondoltam, hogy már öreg vagyok. Most 93 évesen pedig már más a véleményem. Mostanra tudatosult bennem, hogy kor nincs, időtlenek vagyunk. A természet sem számol percben, órában - ezeket mi találtuk ki, hogy átláthatóbbá tegyük az életünket. Nem a korunk függvénye, hogy mennyire tudunk illeszkedni a körülményekhez" - nyilatkozta korábban a Szegedma.hu-nak.

Forrás: Origo

Kapcsolodó cikk:

Arról a bizonyos gondolatról (Etka anyó)
Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés