A medvehagyma a tavaszi belső "nagytakarítás" fontos résztvevője, hiszen erőteljes vértisztító, csökkenti a koleszterinszintet, s a legújabb kutatások szerint még a nehézfémek (ólom) méregtelenítésében is segédkezik. A máj tisztításában is nagy szerepe van. A szív- és érrendszer működését serkenti, képes csökkenteni a vérnyomást, a vércukorszintet, az agyműködést pedig erőteljesen fokozza, és javítva a memóriát is.
Tíz éve történt, hogy először találkoztam a medvehagymával és azonnal barátságot is kötöttünk a tavasz egyik legfinomabb gyógynövényével. Azóta úgy tűnik, mások is felfedezték, mondhatni ma már egyre nagyobb "sztár", így szerencsére egyre több helyen színesíti mélyzöld, lándzsa alakú, illatos leveleivel a piacok és bioboltok kínálatát az évnek ebben az időszakában. Érdemes tudni róla, hogy minden évben tavasszal bújik elő a hűvösebb erdőkben, árnyékos patakpartokon, ahol mindössze néhány hétig található meg. Levelei erős, fokhagymára emlékeztető illatúak és ízűek, és bár az íz intenzitása enyhébb, hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál! Hogy miben áll a medvehagyma nagyszerűsége? Néhány alkalmazási lehetőséget összeírtam Neked, a teljesség igénye nélkül.
A medvehagyma a tavaszi belső "nagytakarítás" fontos résztvevője, hiszen erőteljes vértisztító, csökkenti a koleszterinszintet, s a legújabb kutatások szerint még a nehézfémek (ólom) méregtelenítésében is segédkezik. A máj tisztításában is nagy szerepe van. A szív- és érrendszer működését serkenti, képes csökkenteni a vérnyomást, a vércukorszintet, az agyműködést pedig erőteljesen fokozza, javítva a memóriát is. Ételeidet színesebbé, és egészségesebbé teheted ezzel a különleges ízű növénnyel. A friss tavaszi salátáidból ne felejtsd ki, hiszen ízében helyettesíti a fokhagymát, de mégsem annyira kellemetlen az utóhatása, még akkor sem, ha épp randira készülnél.
Külsőleg is alkalmazhatod, készíthetsz belőle borogatást a bőrgombára, amelyet fertőtlenít, s a bőrben megindítja a gyógyulást, és csökkenti a gyulladást.
Ha sikerül beszerezned, a hűtőd hidegebb részében laza ruhába tekerve pár napig eláll. Sajnos májusban már elvirágzik, elhervad, de van néhány trükk, amellyel az év további napjaiban is élvezheted ezt a finom ízt.
1. Apríts vékony csíkokra egy csokor medvehagymát, majd terítsd szét egy hűvös-árnyékos helyen kiterített konyharuhán. Néhány napig át-át forgatva szárítsd ki, majd tedd papírzacskóba, vagy gézzel lekötött üvegekbe. Később főzhetsz belőle frissítő és gyógyító teát, vagy fűszerezheted vele ételeidet, vajkrémeket, salátákat.
2. Szintén vékony csíkokra kell aprítani a sós-olajos változathoz. Nincs más teendőd, mint egy tálba tenni, megszórni sóval, és meglocsolni olívaolajjal, hagyd állni pár percig, majd töltsd kis üvegekbe, úgy hogy olaj legyen a tetején. Gondosan lezárt üvegekben elraktározva még néhány hónapig felhasználható. Leveseket ízesíthetsz vele, de ízlésednek megfelelően számos ételhez párosíthatod.
Természetesen frissen fogyasztva a leghatékonyabb és legfinomabb. Használd ki ezt a pár hetet, és ne fogd magad vissza, használd a fantáziádat a medvehagyma felhasználásának lehetőségeit illetően! Az első lépés a legnehezebb, ezért én is összeírtam neked néhányat, gondolatébresztőnek. Íme, a segítő tippek:
Érzed, hogy máris jó ismerősök lettetek, Te és a medvehagyma? Ne feledd, csak pár hét áll rendelkezésedre, hogy ezt a vitamin-bombát frissen fogyaszd! Vedd célba kedvenc bioboltod, vagy a Vásárcsarnokot, s élvezd ezt a különös hagymafélét!
2011. április Tibayné Terike