A nőkről (Axel Munthe)

Ha azt kívánod, hogy kedveljenek a nők, ne áruld el nekik, ne sokat törődj velük, s ne engedd, hogy parancsolgassanak neked.

…A nők, bár önmaguknak sem vallják be, sokkal jobban szeretnek engedelmeskedni, mint parancsolni. Azzal hivalkodnak, hogy egyenlők vagyunk,pedig, szerencséjükre, jól tudják, hogy ők mások. Ha olyanok lennének, mint mi, távolról sem szeretnők úgy őket.

…Nekem alapjában véve sokkal jobb a véleményem a nőkről, mint a férfiakról, csak ezt nem árulom el nekik. Sokkal bátrabbak, keményebben viselik el a szenvedést és halált, több bennük a könyörületesség, és kevesebb a hiúság. Az ösztönük általában biztosabban vezeti őket az életen át, mint bennünket az eszünk, s nem követnek el annyi bolondságot, mint mi.

…A szerelem sokkal többet jelent a nőnek, mint a férfinak, neki mindent jelent. Ez nem is annyira az érzékek dolga, mint amennyire a férfi hiszi. A nő egy csúnya férfiúba is bele tud szeretni, öregemberbe is, ha az fel tudja ébreszteni a fantáziáját. A férfi csak akkor szeret bele a nőbe, ha az felkelti szexuális ösztönét, amely a természet szándéka ellenére a modern férfinál túléli a szexuális képességet. Éppen ezért a szerelemben nincs korhatár; Richelieu még nyolcvanévesen is ellenállhatatlan volt, pedig alig állt a lábán. Goethe pedig hetvenéves korában szeretett bele Ulrike von Lewetzowba.

Axel Munthe: San Michele regénye

A szerző további írásait megtalálod itt!

Kapcsolodó cikkek:

Női és férfi oldal cikkgyűjtemény
Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés