New York, New York...

Kaptam egy pps.-t erről az egyedülálló városról, (a lap alján lévő csatolmány megynitásával te is megnézheted) - ez adta az ötletet, hogy felidézzem a város hangulatát, és hozzá füződő emlékeimet:

Ahányszor ott jártam, Manhattanben laktam.

A szállodai szoba kicsi volt sivár és drága + ki volt írva, hogy 1 hétnél hosszabb időre nem lehet szobát kivenni! Nehogy ott ragadjon valaki….

A kaja pocsék volt, a kis szupermarketekben sem kaptam semmi ehetőt. Reggelit a gyorséttermekben vagy kávézókban lehet enni. A gyorséttermekben csak tojásos burgerek voltak, és ihatatlan lötty kávé. A kávézókban édes muffint vagy fánkot kínáltak, de azt nem volt kedvem kipróbálni sem.

Az éttermi vacsorák finomak voltak csak horribilis volt az árszint.

Gyalog, taxival, limuzinnal jártam és néhányszor helikopteres túrán New York felett.

Manhattanben az a szokás, hogy öltönyös, kosztümös emberek tornacipőben rohannak a járdán aztán a munkahelyen átveszik az elegáns cipőt, tűsarkút.

Az Empire State Building kilátójából többször is megnéztem a várost. Érdekessége a „gyorslift”:ha a kilátóhoz igyekszel másik liftet kell igénybevenned, mint ha valaki csak pl. a 30.-ra megy.

 Egyik ismerősöm, Sandy épp egy repülőn ült, és onnan látta, amikor az ikertornyok egyikébe becsapódott az a bizonyos repülő...

A Central Park tetszett, de annyi időm nem volt hogy be is tudtam volna jártni.

Ugyanígy jártam a Metropolitan múzeummal - no ezért érdemes lenne visszamenni!

A Broadwayen a színházak mellett jó olasz ékszerüzletek is vannak...

Az itthoni szinházi előadásokat élvezetesebbnek találom, mint a Broadwayen látottakat, ám az is igaz, hogy nem könnyű jó előadásra jegyet kapni, amire meg igen, azért nem biztos, hogy érdemes fizetni.

A Rokefeller Center előtti jégpálya olyan mint nálunk a Városligeti fénykorában. Ott már azzal is elvan az ember, ha csak néz ki a fejéből... bámulja a színes kavalkádot.

A hó azonban nem igazán örömteli esemény a könnyen pánikoló new yorkiak számára. Amikor 5 cm vizes hó esett, erős hóviharról ("heavy snow storm")-ról beszéltek. Egy repülő majdnem belecsúszott a folyóba (az első kereke valóban a folyó fölött állt) így a repteret lezárták és New Yorkból se ki, se be.

Az irodai dolgozók ilyenkor nagyon izgatottak, minenki a hóról besszél és igyekszik 1-2 órával előbb lelépni, hogy haza tudjon érni... Miközben a média ezekkel a hírekkel riogatja a hallgatókat a pici hó meg csak olvad, olvad...

(Összehasonlításul: Montreálban (Kanada) nagy hó által határolt csatornákba landoltak ezidőtájt a repülők és szálltak fel problémamentesen, Harkovban  (Ukrajna) pedig csak a kifutópályáról takarították el a jeget, a gépek közelében pedig jókat lehetett csúszkálni amikor saját magad feldobhattad a csomagodat a gép rakterébe. Na jó, ez a másik véglet, de Kanadában nagyon profi a téli reptér felkészültsége.)

Az, hogy valaki samponnal a fején fürdőköpenyben rohan le hajöblítőt venni, vagy hogy Sting épp most jön le az egyik lépcsőn teljesen megszokott jelenség Manhattanben, érdemes hát kiélvezni sajátos hangulatát és ha "belemártóztál" sajátos őrületébe felüdülés hazatérni korábban esetleg unalmasnak bélyegzett ám pihenésre kiválóan alkalmas  otthonodba...

Kapcsolódó 5 perces film: Amerika fölött repülve

Kapcsolódó dal: Tátrai Band / Charlie - New York, New York

CsatolmányMéret
USA New York tortenete+M.pps4.33 MB
Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés