Sós ropogtatni valók (perecek, magvak, chipsek)

A sós magok, sós perecek, chips-ek azok kedvencei, akik a ropogós magas zsiradék tartalmú ételeket kívánják ellenállhatatlanul. Azok, akik mérgükben vagy stresszes állapotban esznek túl sokat, hajlamosak ropogós nassolni valókat választani, amin levezethetik agressziójukat. Christin például folyamatosan haragudott a férjére, mert nem segített a háztartásban. Munkából hazajövet általában alva találta férjét a kanapén, míg a gyerekek felügyelete nélkül rohangáltak a házban. Általában azzal vigasztalta magát, hogy megevett egy tál vajas pattogatott kukoricát vagy chips-et. Ahogy mohón ropogtatott, férje iránti haragja általában elmúlt.

   Tanulmányok ráadásul azt is kimutatják, hogy a kényszeres evők vonzódnak a magas zsírtartalmú ételekhez is. Sok túlevő az étel zsírtartalmára vágyik. Ennek egyik oka az lehet, hogy a zsiradék tovább marad a gyomorban, mint más ételek, és hosszabb ideig okoz teltség érzetet. A sós nassolni valók rendkívül magas zsírtartalmúak, és azok, akik közülük választják a kényszeresen kívánt ételt, nehezen tudják abbahagyni, mert a gyomruk hozzászokott egy bizonyos mennyiségű zsírtartalomhoz. Azok a Yo-Yo diétázók, akik megpróbálják távol tartani magukat a sós finomságoktól állandóan éhesnek érezhetik magukat, és ezért elcsábulnak, hogy egy-egy chips-et, magot vagy perecet bekapjanak. Mint a többi kényszeres étel esetében is láttuk, nincs olyan, hogy „csak egy darab”. Az első három nap a legnehezebb, amikor lecsökkentjük a zsiradékfogyasztást, ekkor kell kitartani, utána könnyebb lesz.

   Akik magokat nassolnak kényszeresen, szintén az aromájukban található pirazinra vágynak. A pirazin illatanyaga stimulálja az agy gyönyör-központját, és örömérzést okoz, amikor megszagolod, vagy elfogyasztod a magokat. Azok az emberek, akiknek életükből hiányzik az öröm, gyakran nassolnak magokat kényszeresen, így kémiai úton kompenzálják csupa munka, semmi játékosság életüket. Ez természetesen hozzájárul a kényszerességhez, hiszen nehéz lemondani valamiről, amitől jól érzed magadat. Mivel a csokoládé tartalmaz pirazint, a csokival borított magok különösen gyakori ételek a kényszerevőknél.

   Pszichológiai szükséglet él bennünk, hogy egy bizonyos mennyiséget elrágjunk nap, mint nap. Ha ezt a szükségletet nem elégíted ki – ha csak lágy, krémes ételeket eszel -, az sóvárgáshoz vezethet valamilyen ropogós étel iránt, hogy kielégítse a rágási vágyat. Ezt az igényt kielégítheted répa, zeller, fagyasztott gyümölcsléből készült jégkrém vagy teljes őrlésű lisztből készült kekszek rágásával is.

Doreen Virtue

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés