Szemjóga gyakorlatok I.

További ábrákat találsz itt!

A szembetegségeket a rossz nézési szokások által kiváltott mentális feszültséggel magyarázza dr. Bates, amit lazító gyakorlatokkal oldani lehet. Ekkor minden esetben eredmény születik.

Megfigyelte, hogy a szem csak akkor lát jól, ha állandó, tudatalatti, passzív mozgást végez. Minden külső és belső hatás módosítja ezt az egyenletes, lassú, állandó és nagyon pici mozgást, ami látásproblémákat okoz. Tehát kiváló látású egyéneknek is rossz a szemük időnként. Tartósabb stressz esetén a látásproblémák állandósulnak, amiből idős korra komoly ideghártya gondok keletkezhetnek a lerakódások miatt (hályogok, makula degeneráció, meszesedések), amelyeket alternatíva kipróbálása nélkül nagy felelőség csupán szemüvegekkel, lézerkéssel, stb. korrigálni, enyhíteni…

Ha a látásunk jó, akkor a tudatunk fókusza (központi beállítás) is tökéletes, tehát a pontos agyi utasítás miatt a szemlencse fókusza is az éles látás helyére esik. Míg, ha helytelen nézési szokások miatt a tudat defókuszál, a szemgolyó alakját is erre kényszeríti, és rossz helyre kerül a szemlencse fókusza...

Javasolom  az elmélet megismeréséhez a következő film megtekintését: A látás javítása egyszerű tornával

1.A pislogás, a tisztán látás képzete

A legkönnyebben alkalmazható pihentető gyakorlat a pislogás. A hibás szem olykor ritkábban pislog. Nem mindenkinél, de elég sok esetben. Naponta, a szemüveget félre téve – először csak néhány percig – figyeljen oda mindenki a pislogásra. Különösen, ha nagyon koncentrál valamire. Később, pl. a tévézés alatt is figyelje a dolgot. Az utcán, a metróban se feledkezzen meg az újfajta gyakorlatról. A pislogással fokozatosan elfelejtjük a hunyorgást, a homlok ráncolást, és a meredt bámulás ellen is nagyszerű ellenszert kapunk. Ez utóbbiak mind helytelen nézési szokások. A pislogás lassan újra automatikus, pihentető, az éles látást segítő képességünk lesz a helyes nézési szokásaink tárházában.

Újabb kihívás a látás újra tanulása terén, hogy oda is kéne figyelni arra, amit nézünk. Ne csak bambuljunk az utcán, a villamoson, a plázákban gondolatainkba mélyedve, hanem legyünk ott, amikor valamit nézünk. A titok másik része, hogy élesnek is kellene elképzelni mindent, amit figyelünk, bár szemüveg nélkül sűrű homályt látunk… Hogyan lehetne élesen látni valamit, ha homályos- kiált fel a logika. Nincs itt semmi képtelenség, ha belegondolunk. Ha becsukjuk a szemünket, a homályos tárgy élesen megjelenik a fejünkben. Amikor sci-fit olvasunk, semmi bajunk nincs az abszurd tájjal, a képtelen történettel, mindent el tudunk képzelni. Álmunkban olyan tájakon járunk, ahol sosem jártunk, mégsem keressük a szemüveget, annyira tiszta a kép. Még a vakoknál is. Ebből induljunk ki! A fantáziánk majd kitölti a hiányt. Ne agyaljunk annyit, hisz illuzionálunk, vizualizálunk,ez a látás. Először rosszul, később egyre tökéletesebben, ahogy Bates dr. mondta. Nem könnyű, mondják sokan, mert nyitott szemmel bezavar a homályos valóság, de meg kell tanulni a homályosra rátelepíteni egy éles képzeletet, ami elfogadhatatlannak, bizarrnak tűnik a lineáris gondolkodásunknak ...

Jó lenne, ha a látás megértésénél, az erre alapozott tréningnél nem vinnénk túlzásba a hagyományos gondolkodást, és nem magyaráznánk agyon egy működő módszer ellenkezőjét. Nem igazán eredményes a látás illúzióit a matematika, az optika, a fiziológia törvényeivel összevetni, hangsúlyozza dr. Bates a Jobb Látásért Magazin 1922 ápr. számában, a 6. oldalán. Higgyünk neki! Ha ránézünk valamire, akkor az agyunkban azonnal megjelenik egy emlékkép is, amely együtt fut a látással. Ez az emlékkép gyenge a rosszul látóknál. Mihelyt olyan erős lesz csukott szemmel, hogy már képesek vagyunk megtartani valamelyest nyitott szemmel is, elkezdődnek az, ún. élesebb felvillanások a legkomplikáltabb látásproblémák esetében is. Tehát, illiuzionáljuk a tisztán látást konferencián, a templomban, vagy éppen éjszaka, a félhomályban. A messzeségben épp úgy, mint a mikroszkópba nézve, vagy a könyv, a látásteszt betűit, a laptop szövegét olvasva. Bízzunk képességeinkben! Többet tudunk, mint gondolnánk! Az se dermedjen le, aki nem tud vizualizálni. Mindenki tud, csak az a gond, hogy látni akarja a képet. Semmit sem kell látni vizualizáláskor, ez a titok! Csak rá kell gondolni a dologra, lazán, semmit sem akarva, és máris létrejött a megtanulhatatlan képesség.

 

2.A szem eltakarása.

Van, aki a szemtréningnél két lazító gyakorlatra, a szemeltakarásra (tenyerezés, palming) vagy az ingaszerű mozgásra (lengetés) esküszik. A keringés megváltozásával összefüggésbe hozható szemproblémáknál – hályogok, retinakárosodás – és a szemtengelyferdülésnél, asztigmiával rendelkező egyéneknél kiemelten hatásos lazító praktikáról van szó. Természetesen nemcsak a látás problémái esetén lehet szükség relaxálásra, hanem bármely instabil testi nyavaja jelenlétekor. Szemüveg és kontaktlencse nélkül kell gyakorolni ezt a feladatot is(lásd I. rész).

Takarjuk el szemünket a video bejátszás szerint. Fordított V alakban helyezzük szemünkre tenyerünket úgy, hogy minden fényt kizárjunk. Ujjaink az orrunk felett egymáson nyugszanak a homlokon, míg a tenyerek alsó része az arccsonton helyezkednek el. A szemünk csukva van, a szemgolyót nem érintjük. Akár 3-5-10 percet gyakoroljunk így naponta, vagy súlyos esetekben 2-3-szor fél órákat, miközben gondolataink szabadon áramlanak, vagy éppen a látásteszt betűit képzeljük el lazán, mindenféle akarás nélkül… A megszabott idő elteltével húzzuk le kezünket és nézzünk körül. Pár pillanatig látásunk tisztább lesz, a látásteszt, ha nem is olvashatóbb, de kontúrjaiban feketébbé, szebbé válik. Csak pár pillanatig, ez igaz, de a látás az élesebb pillanatok sűrűsödésével javul és csak idővel csökken a dioptria. Ha nincs lehetőség eltakarni a szemet, akkor a szem lehunyása is megteszi pd. villamoson, hivatalban, ahol ciki a szemeltakarás. Gyerekeknél a szülőkkel együtt kell végezni a munkát, játékos formában. Pl. mese olvasása szemeltakarás alatt, az elmúlt nap eseményeinek ismétlése, stb.

 

3.Az ingázás.

Az ingázás szintén pihentet és növeli a látásélességet. Kis terpeszben végzendő a gyakorlat. Természetes lendülettel törzsfordításokat végzünk. Hintáztatjuk testünket  jobbról-balra és vissza. Fejünk automatikusan fordul testünkkel. Súlypontunk a forgás irányába billen, ezért a másik láb sarka kissé megemelkedik. Figyeljünk a pislogásra. Szemünk nem néz semmire (!!!), csak fut a tárgyakon. Nem nézési, hanem relaxáló gyakorlatról van szó, ami lassanként szabályozza a módosult passzív szemmozgást. A mozgásra lehet figyelni, pláne behunyt szemmel, de, hogy mit látunk az indifferens, hiszen minden, különösen a közeli tárgyak olyan gyorsan futnak, hogy képtelenség lenne nézni őket. Akkor tökéletes a munka, ha az ingázás természetes, laza és a képek a test mozgásával ellentétes irányban futnak. Három-öt percnél több nem szükséges általában, de 3-4-szer is végezhetjük naponta… Aki él - hal ezért a gyakorlatért-és vannak ilyenek, nem is kevesen-, fél órákról számolnak be, míg képesek teljesen relaxáltnak érezni magukat is, látásukat is. Csinálják dülöngélve ülő helyzetben, aztán csak a fejet mozgatva, vagy csak képzeletben, mindenféle mozgás nélkül. Minden olyan, ami emlékezteti a testet a ritkimikus mozgásra, megfelkel. Himbálózni a gumimatracon, ringatózni egy csónakban lassan egyenletesen, meg ilyenek.

A hibás látású kicsiknél most is játékos ötletekkel állhatunk elő. Oldalra tett kézzel forogva kezdik el tanulni az ingamozgásokat, a tudnivalókat. Egyik, majd másik irányba pörögnek, mert szélmalomnak képzelik magukat. Vagy oldalt ültetjük a hintába a kicsiket és így érjük el a lengő hatást. Piciknél vegyünk ölbe és ringassuk őket, forgassuk hónuk alá karolva, persze szemüveg nélkül. Tegyük bele őket a forgó irodaszékbe, stb. Éles fantáziájukkal könnyű olyanokra is bíztatni a tényleges mozgás helyett, hogy hintázzon a hegycsúcs képzeletben, vagy gondolják azt, hogy a gyerekeknek szerkesztett látásteszt táblán egy hangya mozgatja az ábrákat. Így, a játékos képzelet segítségével két-három hónap, makacs eseteknél akár egy év alatt szépen csökkeni fog a kancsalság szöge magától, meggyógyul a beteg mindenféle szemüveg, operáció nélkül.

Az ingázási képességet odáig kell finomítani, hogy minden álló tárgy és teszt betű az agyunkban valahogy maguktól is képesek legyenek mozogni. Miután ez is illúzió, nehéz a dolgunk. Talán a legnehezebb. Nem igen lehet elmagyarázni. Megközelítem valahogy...A megfoghatatlan tudati inga –memory swing- talán csak amolyan érzés. Semmi sem mozog tudatunkban, de mégis. Még pedig olyan ütemben, ahogy számolunk. Olyan ingázást kellene elképzelni, aminek amplitúdója nem lép túl valahogy a nézett tárgy szélein. Akkor sem, ha egy mini betű csücskét nézzük. A rossz szeműek, mikor ráéreztek a titok nyitjára, ilyeneket mondtak ...: úgy mozog, mintha nem is mozogna(S. Marci 7.éves); nem kell látni, hogy mozog, hanem csak tudni kell, hogy mozog(O. Robin 20 éves); Talán, inkább mozog (T. Marci 12 éves). Véleményem szerint sokkal egyszerűbb behunyt szemmel ráérezni. Ez a fajta illúzió állandó, heves viták tárgya mindig,mert irracionálisnak tűnik. Ebből következően a fórumunkon is igen izgalmas téma.(Honlapunk látogatottsága évek óta benne van az első tíz egészégügyi websitban).

Először a nagyobb ingázás jön be, majd egyre kisebb ingákat kell betanulni és belevinni a mindennapi életbe, mert ez a helyes nézési szokás segíti a munkánkat, a szemüveg nélküli élet kialakítását.

A jó szem már csak piciket ingázik, kb. 0.5 centiket, vagy kisebbeket, ezt kellene elérni valahogy. Mivel az éles látásnál az optikai képletekkel, a fény beesési szögével megadott szabályzók eleddig nem igen jöttek be, nagyon fontos volna a szem fókusza helyett végre az agyunk fókuszának edzésével foglalkozni. Ez maga a központi beállítás, az éles látás értelme. De a központi beállítás is csak egy illúzió, tehát jaj annak, aki megint előjön itt a fizikával, meg a logikával, mert soha nem kezd el javulni a látás, ha leragadunk ebben a gondolkodási rendszerben!

 

4.A központi beállítás is illúzió, mégis létezik. Sőt...

A központi beállítás feltételezi, hogy csak azt látjuk élesen, ahova éppen nézünk. Ez nagyon kicsi terület éles látás esetén, és nagyon nagy a kancsaloknál, magas dioptriák esetén, vagy a sok rosszul felírt szemüvegben. Ebből következik, hogy az éles látás magasiskolája sem különleges szemfelépítés kérdése, hanem kizárólag az agyi összpontosításé - a rendkívüli centrális fixációé-. Arról beszélek, amikor valaki szabad szemmel látja a Jupiter bolygóit(!), a Szaturnusz gyűrűjét (!), miközben a zsűri távcsővel figyeli, hogy miről beszél a páciens - említi dr. Bates, könyvének XI. fejezetében. A szemdoktor az I. Világháború legendás német pilótájáról is beszámol valahol. Red Baronról, aki a vörös színű háromfedeles gépéről kapta a Vörös Herceg gúnynevet. Sokan tudják, hogy 80 gépet lőtt le, és ezzel a világ legjobb vadászpilótája volt. Az viszont máig sem ismeretes, hogy rendkívüli teljesítményére nem profizmusa, hanem extra látása tette képessé. Olyan messzire látott ritka központi beállításával, hogy esélye sem volt az ellenségnek. Még látótávolságon kívül kiszúrta következő áldozatát, és meghúzta a ravaszt.

Kapcsolodó cikkek: Szemjóga

 

Forrás: szemtorna.hu

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés