A túlevés öt típusa

Öt különböző típust különböztetünk meg a Yo-Yo diéta szindrómán belül. Mindegyik mögött más érzelmi, metafizikai és viselkedési ok húzódik meg. Lehet, hogy több típusban is önmagadra ismersz. Most nézd meg, melyikbe tartozol. Talán evési rohamok gyötörnek? Vagy érzelmi indíttatásból eszel? Esetleg önbizalomhiány vagy stressz kínoz? Netán a lavina effektus foglya vagy?

1. Ha ragaszkodsz bizonyos ételek fogyasztásához: evési  rohamok kínoznak. (Ha rákattintasz a kijelölt részekre, az adott témával kapcsolatban további információkat találsz!)

   Becky, aki büszke volt arra, hogy mindig jól szervezetten halad és összeszedett, nem tudta megérteni, miért veszti el a kontrollt, és eszik mértéktelenül, valahányszor csokoládé tartalmú ételhez jut. Ehhez hasonlóan JoAnn nem tudott a hűtőszekrényben egy doboz jégkrémet tartani, anélkül, hogy meg ne ette volna az egészet egy ültő helyében. Csokoládé, édesség, kenyér, sós ropogtatni valók, jégkrém és fagyasztott joghurt, magok, sajt, krémes saláta öntetek és fűszeres olasz vagy mexikói ételekgyakran váltanak ki mértéktelen étkezési rohamot.

2. Ha azért eszel sokat, hogy vigasztalódj: érzelmi indíttatásból habzsolsz.

   Janice stresszes munkahelyén gyakran került kiborító helyzetekbe, de nehezére esett megmondania az embereknek, hogy bosszantja a viselkedésük. Munka után Janice az egész napi haragját magában hordozta, és amint hazaért, minden este azonnal a hűtőhöz ment, hogy jobban érezze magát. Amellett, hogy a haragot elfedik vele, az ételt gyakran használják különféle érzések, például a fáradtság leküzdésére. Cindy kimerült volt, miután naphosszat újszülöttjét gondozta, és még totyogó elsőszülött gyermekét terelgette. Hogy elég energiája legyen esténként a vacsora készítéséhez, cukros édességeket, kekszeket, cukrokat evett, és az egészet kólával öblítette le.

3. Ha azért eszel, hogy jobban érezd magad a bőrödben: önbizalomhiánnyalküzdesz.

   Hillary előtérbe helyezte férjét és a gyerekeit, és a kis extra pénzt, ami a háztartásában megmaradt, rájuk költötte – soha nem önmagára. Régi, elnyűtt ruhákban járt és gyakran megfeledkezett a sminkről. Házasságának 10 éve alatt Hillary több mint 40 kilót hízott, mert a kényszeres evés szintén egy módszer volt arra, hogy rosszul bánjon önmagával.

4. Ha akkor eszel rengeteget, amikor stresszhelyzetbe kerülsz: a testedben a stressz váltja ki a túlevést.

   Rosalyn, aki egy biztosítótársaságnál dolgozott, mindig úgy érezte, hogy nincs elég ideje ahhoz, hogy minden feladatát elvégezze. „Heti 50 órát dolgozom, és azután otthon is gondoskodom kell a családomról. A hétvégeket mosással és bevásárlással töltöm – az egyetlen öröm látszólag az, amikor eszem”. Sajnos Rosalyn választása, hogy az étellel kezeli a stresszt, 15 kiló súlyfelesleget eredményezett az elmúlt két évben. „Mielőtt elkezdtem ezt a  munkát, büszke voltam a külsőmre. Most pedig már semmi időm nem marad testmozgásra vagy arra, hogy elmenjek egy fogyókúrás klubba. Már majdnem beletörődtem, hogy olyan kövér leszek, mint amilyen az anyám volt.

5. Ha fokozatosan növeled az étel mennyiségét: az ún. „lavina effektus” gyötör.

   Diane, amióta csak emlékszik folyton felszedi és leadja ugyanazt a 7-8 kilót. Mindig így van – mondja -, amint lefogyok, azonnal elkezdem visszahízni. Kiderült, hogy Diane úgy fogy le, hogy egyre kisebb adagokat eszik. Amint leadta a 7-8 kilót, már nem figyel oda arra, hogy mennyit eszik, és az adagjai egyre nagyobbra és nagyobbra nőnek, amíg mindent vissza nem hízik. Darlene, akinek ugyanez a problémája, minden télen felszed tíz kilót. „Legalább elrejthetem a télikabát alatt – de nagyon jó lenne végre egyszer ugyanazt a súlyt megtartani egész évben”. Darlene minden tavasszal elszántan diétázik és tornázik, hogy felkészüljön a nyárra, a fürdőruha szezonra – már rettenetesen beleáradt az egészbe.

   A Yo-Yo szindrómától szenvedők mind megpróbálják eltakarni a fájdalmat, hogy nem töltik be életfeladatukat. A különféle típusokban azonban különféle félelmek blokkolják a cél  megvalósítását.

…A legtöbb kényszerevő mind az öt típusban felismeri magát időről időre.   …Függetlenül attól, melyik típusba tartozol, tudd, hogy képes vagy elérni ideális testsúlyodat, és fenntartani azt a Yo-Yo szindróma nélkül.

Doreen Virtue:Yo-Yo diéta szindróma

„A jól irányított étvágy a szabadság nagy részét teszi ki.”

Lucus Seneca (I. E. 4 – I. SZ. 65),római fikozófus

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés