Villandry Franciaország kertje


Villandryban készült fotókat megtalálod itt!

Meg lehet kedveltetni a kertészkedést? A zöldésgeskertből is lehet művészeti alkotást varázsolni?

Villandry azon kevés Loire menti épületek közé tartozik, mely nem magáról az épületről, hanem kertjéről lett világhírű, melyet „Franciaország kertje”-ként is emlegetnek, és amely a francia nemzeti kulturális örökség egyik ékköve.
A Tourtól 15 km-re található épületet 1535 és 1545 között építtette I.Ferenc minisztere, J.Braton. A korábban itt lévő feudális erődítményből csak egy bástyát tartottak meg. Az új épület, mely egyike a legnagyobb reneszánsz kastélyoknak, már magán hordozta azokat a stílusjegyeket, melyek később „IV.Henrik-stílus” néven lettek ismertek.
Az épület és a kert a történelem során többször cserélt gazdát, és többször alakították át mindkettőt. 1906-ban a birtokot a romos épülettel, melyet a korábbi tulajdonos gyógyszergyárrá akart átalakítani, egy spanyol orvos, Dr.Joachim Carvallo, és amerikai kutatónő felesége, Ann Colemann vásárolta meg. Ők kezdték meg azokat a nagyszabású felújítási munkákat, melynek eredménye ma is látható. Az épületet megszabadították az oda nem illő, később rákerült toldalékoktól, a kertet pedig az eredeti, 1515-ből és 1584-ből származó metszetek, és Androvet du Cercean eredeti tervei alapján újjáépítették.
Napjainkban a kastély jelenlegi tulajdonosa, az orvos dédunokája, Henri Carvallo minden évben a kert és a kastély témájához kapcsolódó képzőművészeti illetve fotókiállításnak ad otthont a kastélyban.
Maga a kert a francia reneszánsz kertekre jellemző tulajdonságokat hordozza magán. Ennek jellemzője, hogy az épületet körülvevő vizesárok miatt a kertet az épülettől külön alakították ki, az épület és a kert tengelye ezért nem egy tengelyre fűzött. A kert méreteire jellemző, hogy ha a kertben lévő cserjéket egy sorban egymás mellé ültetnénk, akkor egy 52 km hosszú cserjesávot kapnánk, a különböző négyszögletes parterreket pedig 1200 hársfa határolja.
A kastély körüli kert 3 tengely mentén, és három különböző szinten lett kialakítva. Az egymástól sövényekkel, fasorokkal, szőlőlugassal elválasztott kertrészek különböző ideológiával, szimbólumrendszerrel bírnak, és különböző névre hallgatnak.
A középső szinten, az épület folytatásában elhelyezkedő díszkert mintegy a kastély szalonjának külső meghosszabbítása. Teljes szépsége és szerkezete a Belvedere tetejéről, vagy a kastély tetőteraszáról élvezhető igazán. Az alacsony sövényekkel határolt négyszögletű parterrek a szerelem különböző típusait szimbolizálják. A „törékeny” és a „szenvedélyes” szerelmet egyaránt szív alakban ültetett nyírt sövények jelképezik, melyeket eltérő szimbólumok kereteznek. A „csalfa” szerelem jelképei a legyezők, a „tragikus” szerelmet a szerelmi párbajokban használt kardok és pajzsok szimbolizálják, a növények között kizárólag, a kiontott vérre utaló, piros virágokkal. A díszkert kastélytól távolabbi táblájában a máltai keresztet fedezhetjük fel, míg a csatorna másik oldalán, a nyírt sövényekben, a muzsika jelképei dominálnak.
A kert erdővel fedett része, ahonnan szinte az egész kert belátható, a környező útnál 30 méterrel magasabban helyezkedik el. Ez egyben a kert legmagasabb pontja is. Az erdő déli részén virágokkal díszített teraszokkal találkozhat a látogató, és itt áll a kastély üvegháza, valamint egy XVIII. századi kerti pavilon is.
A Vízikertet a díszkert feletti szinten alakították ki. Ezt a hársfákkal keretezett területrészt pihenésre és meditációra szánták a tervezők. Központi eleme a XV.Lajos tükrét formázó nagyméretű vízmedence.
A Napkert 3 egymásba nyíló „szobából” áll, ahol a látogató egy más világba csöppen. A „felhőszobára” a kék és a fehér virágok és virágos cserjék a jellemzőek, a „napszobát” a sárga és a narancs szín uralja, a terület közepén egy csillagot formázó szökőkúttal. Az almafák árnyékában a vidámságot sugárzó és játékra csábító „gyerekszoba” található.
A galagonyákból kialakított Labirintus kertrész az emberiség földi fejlődését szimbolizálja. A látogató célja nem a kijárat megtalálása, hanem a labirintus közepén elhelyezkedő ház elérése, és az ide vezető út megtalálása, ami alatt a sétáló testileg és lelkileg is megújulhat, felülemelkedhet a hétköznapok gondjain.
Az „Egyszerűség kertje” a zöldségeskert és a templom között található. Az aromás gyógy- és fűszernövényekkel beültetett rész a középkori kolostorkertek hangulatát idézi, a maga nemes egyszerűségében.
A kert legnagyobb és legalacsonyabban fekvő területén található a zöldségeskert. A kertrészt minden évben kétszer, tavasszal és nyáron új növényekkel ültetik be. A palánták darabszáma a százezres nagyságrendet közelíti meg, melyek 50%-a a kastély saját üvegházából kerül kiültetésre. Mintegy 40 féle különböző haszonnövénnyel találkozhatunk itt négyzetes kiültetésekbe, és geometrikus formákba rendezve. A kiültetést a botanikai megfontolások mellett a színek és formák harmóniája határozza meg (egymás mellett pl. kék hagyma, piros káposzta, zöld répalevél). A kilenc négyzet alakú ágyásban a növények 3 éves ciklusonként kerülnek vissza eredeti helyükre. A kertrész eredete szintén a középkorig nyúlik vissza, amikor a szerzetesek a növényeket geometrikus formákba, többnyire kereszt alakba rendezték. Villandryban az ágyások között látható magas törzsű rózsák ezeket a barátokat jelképezik. A szigorú középkori hangulatot azonban szökőkutak, pergolák, virágágyások oldják és színesítik.
A kert a reneszánsz kertkialakítás szép példája, mely nemcsak turistalátványosság, hanem a szakemberek számára is közelebb hozza a letűnt korok kertkultúráját, emellett a mai kor emberének is felüdülést, testi és lelki megnyugvást nyújt.

Forrás: Wikipedia

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés