Visszatérni a saját utunkra...

 

Visszatérni a saját utunkra: részletek a "beszélgetés a családállításról Dr. Arnold Polivkával" című cikkből:

Írta: SzabóKata

Sokan már megtapasztalták a családállítás áldásos hatásait, mások csak ezt követően fedezik fel maguknak ezt a csodát. A bécsi pszichológus, család- és rendszerállítás vezető és oktató, Dr. Arnold Polivka kineziológusoknak tartott továbbképzést Budapesten. Ezen kollégánk, Szabó Kata is ott volt, majd ezt követően beszélgettek a szakemberrel.


- Bár egyre több szó esik róla, mégsem mindenki tudja még, mi igazából a családállítás. Ez pontosan mire derít fényt?

- Elmesélek egy példát a saját családom történetéből. A világháború idején nagyapám meghalt Budapest közelében, és a családom nem kapott semmi hírt felőle hosszú ideig. A nagyanyám eközben egy másik katona gyermekét hordta a szíve alatt, de ez családi titok maradt. Nem tudtam róla egészen addig, amíg egy családállítás során ez kiderült számomra.
Amikor valaki eltűnik vagy meghal a háborúban, és a családja nem kap hírt felőle évekig, akkor egy idő után senki sem beszél róla. Az is családi titok, ha a gyermeknek ismeretlen az apja. Minden ilyen esetet lenyomunk a tudatos szint alá, és ez komoly következményekkel jár a következő generációra nézve. Az utódok depressziósak lesznek, és nem engedik meg maguknak, hogy boldogok legyenek, mert a nagymama is mindig szomorú volt. Átveszik az ősök érzéseit. A családállítás begyógyíthatja ezeket a sebeket azáltal, hogy visszahozza a békét és a szeretetet a családba. Ezután a családtagok a saját életüket élhetik és nagyobb örömöt lelhetnek benne.
Minden családban van titok, tabu, és minden családrendszerben történtek drámai események, mint például egy gyermek bántalmazása, korán elhunyt gyermek vagy válás, aminek a fájdalma még nem oldódott, és ezekből blokkok alakulnak ki. Ezzel a módszerrel minden probléma a felszínre hozható és átalakítható, hogy a szeretet (a családrendszerek energiája) újra áramolhasson.

Hogyan segít ez a módszer válás esetén ?

- Az emberek gyakran beleragadnak a régi fájdalmaikba, a bűntudat érzésébe. Régebben csak hosszú terápiás munkával szabadulhattak meg ezektől. A családállítás segítségével ez ma már jóval gyorsabban és egyszerűbben lehetséges. Egy erős “lökést” kapunk általa, ami visszatérít a saját életutunkra.

- Úgy érti, hogy ehhez akár egy alkalom (egy állítás) is elég lehet?

- Igen, van úgy, hogy egy alkalom is elegendő. Mert amikor valaki részt vesz egy hétvégés programon (egy vagy két napos) családállításon, a sajátján kívül még megtapasztalja 10-12 különböző család történetét. Azok is kapcsolódnak hozzá.

- De a többi nem az ő családjának a története. Akkor hogyan segítenek rajta?

- Igen, ez igaz, de megmagyarázom miért van ez így. Vegyünk átlagosan 30 évet generációnként, ha 20 generációval számolunk az 600 év. Tehát 600 évvel ezelőtt kb. 1 millió ősöd élt, és te közvetlen rokonságban vagy mindegyikkel. A családfáink a magasban összeérnek: ha 20 generációt visszamegyünk, akkor mindannyian testvérek vagyunk. A 20 generáció története (erőszak, gyilkosság, elveszített gyermekek, háborúk) a mi közös traumánk.
A családállítás segítségével meggyógyíthatod a belső világodat, és élheted az életedet a saját választásaid és döntéseid szerint. Visszaadhatod az átvett érzelmeket (mint a nagymama szomorúsága) és az átvett szerepeket, amikről azt hitted, hogy a tieid. Ha próbálod megmenteni a szüleidet, akkor olyan szerepet vállalsz magadra, ami nem a tiéd. Egy idő után üresnek és depressziósnak érzed magad és ez megakadályozza azt, hogy valóban felnőtté válj. Fogadd el mindazt, amit a szüleid adnak neked és add tovább a párodnak és a gyermekeidnek. De soha ne vissza a szüleidnek! A folyó a tengerbe siet, és nem áramolhat visszafelé ...

- Ön együtt alkalmazza a kineziológiát a családállítással, ez pedig nagyon speciális. A családállításhoz mit ad hozzá a kineziológia ?

- A családállítások során időnként nem tudjuk, hogy a kliens anyai vagy apai családjával kellene dolgoznunk. A résztvevő legbelsőbb, legmélyebb szükségleteinek megtalálásához nagyon jól bevált módszer az izomtesztelés. Így nem a saját elképzeléseimet követem, hanem a kliens tudattalanját kérdezem, és az igazság nyomába szegődök. Tiszteletben tartom a szükségleteit, és nem erőszakolok ki egy megoldást, amiről én azt gondolom, hogy az a legjobb a számára. Tehát a két módszer kombinálása nagyon hasznos. Már több mint 10 éve így dolgozunk a feleségemmel, Evával. Nagyon jó eredményeket értünk el egész Európában és a tengerentúlon is. A résztvevők szeretik, mert ez egy gyengéd módszer.

- Hogyan óvja meg a klienseit az érzelmi megrázkódtatástól?

- Ha szükségesnek ítélem, akkor az állítás után leülök vele négyszemközt, és például a meridiánpontok masszírozásával oldom ki az erős érzelmeket, hogy megnyugodjon.

- Mik azok a segítő szavak, oldó mondatok ?

- Néha fontos kimondani egy-egy mondatot az állítás során a szülőnek, vagy egy másik családtagnak. Előfordulhat, hogy a résztvevő édesanyja nagyon szomorú, mert elveszített korábban egy gyermeket. A kliens kötve érzi magát, mert nem engedi el az anyja. A szülő ezt a korábban elhunyt gyermeket látja benne, ezért fontos hangosan kimondania: “Anya, én csak a te második gyermeked vagyok, nem helyettesíthetem számodra az elsőt.” Ennek az mondatnak oldó, gyógyító hatása van.

- Honnak tudják az állítás résztvevői, hogy mit kell mondaniuk? Honnan jönnek ezek a mondatok?

- A családállításnak az a különlegessége, hogy a jelenlevők közül képviselőket választunk egy-egy családtag szerepére, és még ha a kiválasztott személy nem is ismeri a családot, teljesen át tudja venni annak érzéseit. Ez egyfajta telepátia, amire bárki képes, amit bárki megtapasztalhat. Olyan ez, mint az elektromosság: nem tudjuk pontosan, hogyan működik, de használjuk.
Tudományosan is igazolták már a létezését ennek az energiamezőnek, ami az egész világon egyformán működik. Segítségével a képviselő be tud lépni a család energiarendszerébe, és egy belső képet tud megmutatni belőle. Ennek a képnek a segítségével tudunk rálátni arra, hogy mi terheli a családot.

- Ehhez szükséges előbb az aurát is megtisztítani?

- Nem, mi nem dolgozunk közvetlenül az aurával. Ez az energiamező tisztítja meg az aurát és a családi rendszert. Például: a nagymama nagyon keményszívű asszony volt, aki nem tudta elgyászolni a világháborúban elvesztett első férjét. A családállítás során megtörténhet, hogy ezek az el nem sírt könnyek előjönnek és begyógyítják a szívét. Hosszú idő elteltével újra helyreáll a rend, a béke a családban...

- Mi volt a legnagyobb spirituális élménye a munkája során?

- Említettem a beszélgetés elején, hogy mi történt a nagyapámmal a háborúban. Számomra a legnagyobb spirituális élmény ebből fakad: letehettem a családom nehéz sorsát, mert nem kellett a kirekesztett nagyapám életét magamra vennem. Így teljesen szabadnak érzem magam, és szeretem azt, amit csinálok. Másoknak is segíthetek, mert már nem cipelem ezt a családi terhet.

- Mi a karma és az előző életek szerepe a családállításban?

Az állítások során nem foglalkozunk a karmával. Nem fontos tudni, hogy a családi teher karmikus vagy sem. Én a jelenre összpontosítok. Fontosabb, hogy most mit tehetünk magunkért, mint az, hogy a múltat boncolgassuk és a miérteken rágódjunk. Egyszerűen csak dolgozom a traumával, ami feljön és blokkolja a szeretet áramlását. Nem kérdezgetem, hogy a családi múltból jön vagy előző életből, mert a megoldás szempontjából ez nem lényeges...

A családállítás során megtanuljuk mások nehéz sorsát tisztelni. A legérdekesebb, hogy ez a módszer kultúráktól függetlenül ugyanúgy működik mindenhol a világon. Jártunk Norvégiában, Japánban, Brazíliában: teljesen különböző szituációkban ugyanazok a sorsminták bukkannak fel. Ugyanazt érezte a magányos norvég tengerészfeleség, akinek a férjét minden kikötőben más asszony várta, mint az az asszony, akinek a háborúban tűnt el a férje.

Gyakran megkérdezik tőlem: Hogyhogy nem égsz ki ennyi tragédia láttán? A válaszom pedig ez: szeretem a munkámat és az embereket, akikkel együtt dolgozom. Szeretem a családjuk történetét, még az alkoholista nagyapjukat is szeretem. Ez a titok nyitja!

Az interjút készítette:

Szabó Kata

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés