Egy Lakáskultúrában találtam Lajos Mari receptjét, évek óta a család kedvence.
Előző nap elkészíthető, az ünnepnapon 1 óra alatt pirosra süthető:
Hozzávalók:
Elkészítés:
1.A pulykát /vagy pulykamelleket megmossuk, zsírzóját kivágjuk, kívül-belül besózzuk.
A szalonnát, a vöröshagymát és a májat apró kockákra vágjuk. A szalonnát megpirítjuk, a pörcöket kiszedjük. Zsírjában megfonnyasztjuk a vöröshagymát, rádobjuk a májat, 3-4 percig erős tűzön pirítjuk, végül hozzáadjuk a durvára vágott diót, s hagyjuk kihűlni.
2.A zsemléket 2 cm-es kockákra vágjuk. Egy nagyobb lábasban felolvasztunk 10 dkg margarint, hozzáadjuk a durvára megtört koriandert, beleforgatjuk a zsemlekockákat, majd a sütő tepsibe terítjük, és előmelegített, forró sütőben (200 °C) megpirítjuk (10 perc). A zsemlekockákat egy nagy tálba tesszük. A tejet a tejszínnel és a kurkumával összeforraljuk, a zsemlekockákra öntjük, összekeverjük, kissé hűlni hagyjuk.
3.Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, a májas-diós keveréket, a szalonnapörcöt és a tojásokat, s ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük.
4.Óvatosan, hogy a bőr épségben maradjon, szárazra töröljük a pulyka nyak- és hasüregét, majd bedörzsöljük frissen őrölt borssal és majorannával, s belenyomkodjuk-simítjuk a tölteléket.
5.A nyílást 8-10 fogvájóval sűrűn betűzzük, majd egy erős, vékony zsineget/pamut cérnát, a hasüregtől a farokrész felé haladva, keresztirányban szorosan áthurkolunk a fogvájók két vége alatt (mintha magasszárú cipőt fűznénk be), és a püspökfalat alatt csokorra vagy csomóra kötjük.
6.A pulykát a mellére fektetjük, a nyakbőrt a hátára simítjuk, hústűvel megtűzzük. A szárnyakat hátrahajtjuk, a háton keresztezett, vékony zsineggel a törzséhez rögzítjük, a lábakat összekötjük. Sütőedénybe tesszük, meglocsoljuk a maradék, felforrósított margarinnal, s forró sütőben (200 °C) kissé megkapatjuk. Aláöntjük a bort, mellédobjuk a fokhagymagerezdeket, alufóliával betakarjuk, és levével locsolgatva puhára pároljuk (6-7 óra!)/2 mell esetén 2-3 óra, végül alufólia nélkül pirosra sütjük (kb. 1 óra). 20 percig pihentetjük, eltávolítjuk a zsineget és a hústűket, ovális tálra emeljük.
Tálalás:
Narancskarikákkal, petrezselyemzölddel, salátalevelekkel díszítjük.
Friss gyümölccsel (pl. ribizlivel töltött körtével), befőttel, burgonyapürével körítjük és csak az asztalnál szeleteljük-daraboljuk.
Én felezett sárgabarackbefőttel készítem melynek közepébe egy kávéskanálnyi piros lekvárt (áfonya, ribizli stb.)teszek
Megjegyzés: érdemes a pulykát előző délután-este megpárolni (nyugodtan benne hagyhatjuk éjszakára a kikapcsolt, forró sütőben), másnapra csak a sütés és a köret elkészítése marad.
Italajánlat: hűs, száraz fehérbor vagy rozé.