Hatóanyaga a gingerol fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatással bír.
Köhögésre:Őrölt gyömbér+bors+szegfűszeg
Elkészítése: Keverjen ½+1/2 teáskanálnyi Őrölt gyömbért+borsot+szegfűszeget valamint 1 teáskanál mézet 1 csésze teában (készülhet például kakukkfűből vagy zsályából)
Milyen gyakran? Napi 3-4 alakalommal fogyasszon 1-1 csészényit a főzetből
*
Fejfájás enyhítésére: gyömbérital
Elkészítése: Szeleteljen fel egy kisebb gyökeret,majd hámozza meg és főzze 20-30őpercig (minél tovább készül, annál erősebb lesz az ital) 1,5liter vízben. Ezután szűrje le, keverje össze 2 db citrom levével, és ízesítse némi mézzel.
Mivel serkenti a vérkeringést, enyhíti a fejfájást.
Milyen gyakran? Fogyasszon belőle 2 óránként 1 csészényit, egészen addig, amíg nem javul érezhetően az állapota.
*
A japánok cukros-ecetes lében teszik el a zsenge, vékonyra szelt gyömbért. A rózsaszín, sziromszerű édes-savanyú finomság, amely remek szájtisztító, a szusi – és szasimitálak egyik elmaradhatatlan kelléke.
Szabaduljon meg a kilóktól gyömbértea segítségével!
*
Tárolás:
Az egész gumó konyhai papírtörlőbe majd egy légmentesen lezárt edényben maximum 4 hétig áll el a hűtőszekrényben.
A meghámozott gumó durvára reszelve és némi sóval elkeverve néhány hónapig is eltartható a hűtőben egy csavaros fedelű üvegben.
*
Ültetés: A gyömbért dísznövényként is tarthatja a szobában vagy a kert egyik védett, fagymentes zugában. Ültessen el egy 3-5cm-es gyökérdarabot a vágott felületével lefelé úgy, hogy felül egy kis része kilógjon a földből. Szép virágokat fog hozni.
Forrás:Blikk Nők Egészség