Aromó útvesztõje (mese felnőtteknek)

Lázár Ervin meséje nyomán írta Mészáros Andrea és Mészáros Lajos


Aromó, a fékezhetetlen agyvelejű nyúl igen különös problémával találta szemben magát. A probléma lényege így szólt: létezik-e szabadság, s ha igen, hogyan lehet azt meglelni?
Nagyon lekötötte ez a gondolat, olyannyira, hogy amikor odaérkezett a négyszögletű kerekerdő bejáratához, akkor sem a barátaira meg a velük eltöltött vidám napokra gondolt, mint szokott, hanem egyre csak ezen morfondírozott.
- Most van, vagy nincs?- dünnyögte; - S ha van, milyen? És hol? És miért?
Ahogy így haladt, egyszer csak azt vette észre, hogy az erdő régen jól ismert fái idegennek tűntek, s bár azt hitte, hogy az erdő minden zegzugát ismeri, mégis azon találta magát, hogy egy útvesztőbe kavarodott.
Egy tisztáshoz ért, ahonnan három út nyílt. Mindegyik út kezdetén egy-egy tábla volt. Az elsőn ez állott: "Te vagy a legokosabb, a legtökéletesebb, gyere erre!"
- Ez lesz az! - mormolta Aromó, és elindult. Az elején nagyon tetszett neki az út, mert akárhova nézett, mindenütt oklevelek, újságcikkek, fényképek hirdették Aromó sikereit, ügyességét és nagy eszét. Azonban minél tovább sétált, annál kevésbé tudott megörülni egy-egy újabb éremnek, kitüntetésnek, és mivel a képeken is mindig csak saját magát látta, egyre szomorúbb lett. Lassanként rájött, hogy nagyon egyedül van, és a kintről oly csalogató út, bizony zsákutca.
Mikor nagy nehezen visszakecmergett a tisztásra már nagyon rosszkedvű és fáradt volt, megnézte a második útjelzőt: "Te semmire sem vagy jó, ez a te utad!"
És valóban úgy is érezte, úgyhogy rálépett az ösvényre. A fákon itt is táblákat látott: "Túl nagy a füled", "Azt mondják rólad, hogy nagyon ügyetlen vagy" "Bepisiltél az oviban", "Elfelejtettél házi feladatot írni az iskolában"... A végén annyira elkeseredett, hogy lekonyult füleivel végig az ösvényt söpörte, miközben e zsákutcából visszaindult a tisztás felé.
- Milyen lehet ezután a harmadik út? - gondolkodott, és igen meglepődött, amikor a harmadik táblán egy tükröt, s benne az ő kíváncsi tekintetét látta meg.
- Ilyen lennék! - csodálkozott el Aromó. Legutóbb a kis tó tükrében egy jól sikerült csukafejes után nézegette magát, de akkor sokkal gyönyörűbbnek tűnt a képmása.
- Más út nincs, menjünk erre - bátorította magát, és elindult az ismeretlen ösvényen.
Kis idő múlva egy újabb elágazáshoz ért. A bal oldali táblán ez állt:
"Rendkívüli nyeremény!"
Meg ez:
"Ingyenes!"
A jobb oldali ösvény felé pedig a következő nyíl mutatott:
"Ágas-bogas ösvény"
- Ingyenes nyeremény... Hm... Ez bizony jól hangzik! - gondolta magában, és elindult a bal oldali úton.
Az első kanyarnál egy hirdetőoszlopot látott, melyen a következőt hirdette a plakát:
"Ön nagyon jól döntött, hogy erre jött, mert az út végén 10 kg sárgarépát kap teljesen ingyen!"
Aromó megszaporázta lépteit, ezért csak futólag olvasta el a következő hirdetést:
"Kitartását jutalmazzuk! A sárgarépanyereményét ezért megduplázzuk!"
Aromó úgy gondolta, hogy végre jól választott. Azután meglátta a következő óriásplakátot:
"Speciális jutalom nyulaknak! Ha folytatja útját, akkor 100 kg első osztályú sárgarépát vehet át teljesen ingyen tőlünk!"
Ennyi répát Aromó még sohasem látott egyben, úgyhogy nagyon sietett.
- Sohasem lesz többé gondom répára - lihegte amikor megérkezett az út végére.
"Kérjük itt várakozzon a rendkívüli sárgarépa nyereményre!"
Aromó várt. Sokat várt. Nagyon sokat várt, de nem történt semmi. Lassan rá kellett jönnie, hogy hiába várakozik, mert valószínűleg becsapták, úgyhogy legjobb lesz, ha visszafordul.
- Még jó, hogy nem látott senki - morogta magában, - ilyen átlátszó trükknek bedőlni!- és elindult az ágas-bogas ösvényen.
A következő útelágazásnál is talált egy táblát:
"Könnyen, gyorsan nagy tudásra tehet szert, ha balra megy, az élet iskoláját járhatja, ha jobbra!"
Aromó nem tudott ellenállni a csábításnak, ezért elindult balra. A fákra érdekes információkat függesztettek, amelyeket valóban gyerekjáték volt megjegyezni: "A városban száz utca van" "A városban összesen 1000 ház van, utcánként átlagosan 10" "A városban tíz házból kilencben található telefonkészülék, összesen tehát 900 darab"
- Száz, ezer, kilencszáz, ez tényleg nagyon könnyen megjegyezhető, és milyen hasznos tudás! - bólogatott, de igencsak elcsodálkozott, amikor egy kanyar után egy telefonkönyvet talált, fölötte táblát: "Kérjük, jegyezze meg jól az előfizetők nevét, címét és telefonszámát!"
- Mégis minek tanuljam meg ezeket, amikor nálunk a Négyszöglet? Kerekerdőben senkinek sincs telefonkészüléke?! - villant az eszébe, és újból visszafordult.
Az ösvény hosszan kanyargott, Aromó kezdett elfáradni nemcsak a sok sétától, de a sok gondolkodástól is, amikor egy újabb elágazáshoz érkezett, ahol közlekedési táblákat látott az út elején: egy "zsákutca" feliratút és egy "egyirányú út" feliratút.
- Na, most nem csaptok be! - vigyorgott és magabiztosan elindult a zsákutca felé.
A legnagyobb meglepetésére az út valóban zsákutca volt!
- Hm, a feliratok ezek szerint nem mindig akarnak becsapni?! - gondolta, miközben elindult az egyirányú úton.
"Gyorsforgalmi út - belépés jobbra, csak egyedül; lassú ösvény balra" hirdette a következő útjelző tábla.
- Úgy látom, csak magamra számíthatok, megyek is jobbra! - gondolta Aromó, és el is indult.
"Jó, hogy nem zavar meg senki!" "Nem kell várnod senkire, gyorsabban haladhatsz!" "Nem ügyetlenkedik senki körülötted" - hirdették a feliratok. És láss csodát: hamarosan fel is tűnt egy ismerős tisztás! Igen ám, de előtte olyan áthatolhatatlan bozót volt, amelyen egyedül semmiféleképpen nem tudott átmászni.
- Hiába minden, mégsem lehet itt átjutni - jelentette ki Aromó, és megkereste a lassú ösvényt.
Itt érte a legnagyobb meglepetés. Ugyanis a fákon kis levélkéket talált:
"Aromó! Várunk vissza! Barátod, Ló Szerafin" "Örülünk, hogy nem esett semmi bajod! Baráti üdvözlettel Bruckner Szigfríd" "Kedves Aromó, siess kérlek haza, nehogy elhervadjon a neked szedett virágcsokor! (szív) Macskavati" "Döm-dö-döm, Döm-dö-döm-dö döm! Dömdödöm" "Aromó, hiányoztál, most már ne sokat teketóriázz, hanem szedd a lábad! Mikkamakka"
Négyszügletű kerek erdő
Aromó futni kezdett, s közben azt gondolta: "Úgy néz ki, hogy mégiscsak fontos vagyok valakiknek, ez nagyon jól esik. Azok, akik csodálatos répa nyereményt kínáltak, vagy könnyen megszerezhető tudással kecsegtettek, cserbenhagytak, az egyszemélyes gyorsforgalmi úton nem tudtam egyedül átvergődni. Csak a józan eszemre hallgathatok, de a barátaim segítenek ebben!"
Mire ezeket mind végiggondolta már meg is érkezett a jól ismert tisztásra. A tisztás oldalában nagy táblán ez állt: "Köszöntünk a szabad nyulak világában!"

Lázár Ervin meséje nyomán írta Mészáros Andrea és Mészáros Lajos

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés