Az emberek azért fordulnak a kenyérhez, tésztához, rizshez vagy krumplihoz, mert ezen ételek magas szénhidrát-tartalma növeli az agy szerotonin-szintjét. Ez, pedig nyugodt, boldog érzeteket vált ki. Ráadásul az élesztő és a glukóz is stimuláns hatású, emelik a hangulat- és energiaszintet. Az emelkedett hangulatot azonban mindjárt a vércukorszint esése követi, alacsony energiaszint és enyhe depresszió áll be. Az ördögi kör akkor kezdődik, amikor a mértéktelen evők egyre több kenyérfélét és más keményítőt esznek, hogy jobban érezzék magukat.
A kenyérnek, mint kényszeres ételnek nagyon nehéz ellenállni, hiszen annyira szerves része az étkezéseinknek. Nem elég, hogy szinte minden étel mellé felszolgálják az éttermekben, de szinte közel áll a kenyérhez – is benne van rengeteg salátában és főételben. A legtöbb kényszeres kenyérevő csak úgy képes visszafogni étvágyát, hogy más keményítőkkel – rizzsel, kukoricával vagy krumplival helyettesíti a kenyeret.