A látástréninggel kezelhető látászavarok

A szemüvegesség minden hiedelem ellenére gyógyítható, tehát a jó látás megtartható, sőt extralátássá fejleszthető. Az egészséges nézési szokásokat újra meg lehet tanulni, és akár életünk végéig szemüveg nélkül élhetünk.

A látástréning, szemtorna, szemjóga, Bates-módszer, stb. természetes, szelíd módszert jelent a szemproblémák gyógyítására (dr. W.H. Bates amerikai szemorvos 1860–1931 a látástréning kidolgozója). Minden korosztály rábízhatja magát az egyszerű, relaxáción alapuló gyakorlatokra, mert a látás tanult szokásunk, melynek „elfelejtése” vezet a szemüveghez. A tréning minden szemüveges és a komplikált látási zavart gyógyít, ha a fejben kezdjük el a munkát, a tudatunkban és nem a szemünkben, ahogy annyian gondolják. Így, akár az extra látás is kifejleszthető. A módszer gyógyítja a színtévesztést és komoly segítséget ad a beszéd, a hallási, az írási, számolási és egyéb zavarok elhárításhoz.

A tréning otthon végezhető és már a napi pár perces gyakorlatozásnak is figyelemreméltó hatása van. Komoly célokkal a napi tréninget olyan fél órában érdemes megszabni és a gyakorlatokat át kéne alakítani úgy, hogy a mindennapi életben is tudjuk alkalmazni, amennyit csak lehet. Ha csak frissítésre, wellnessre gondolnak, akkor reggel egy olyan 10 perces betűgyakorlás roppant jó látást biztosít az egész napi munkához. A monitor előtt ülőknek jó volna hozzászokni a 15-20 percenkénti, akár csak 10-20 másodperces, egyperces mini tréningekhez, és az óránkénti 10 perces leállásnál is a látásukkal kéne törődni. A gyerekeknek a suliban is így lehetne gondolkodniuk. A tréninget nem kell folytatnia annak, aki visszaállította tökéletes látását, vagy tartós javulást ért el. Visszaeséstől sem kell tartani.

 

Látászavarok

Extra látás.
Pilóták, rendőrök, olimpiai lövészsportolók, vadászok, stb. speciális szakmák elengedhetetlen kelléke a szuper-, vagy extra látás, amit csak látástréninggel lehet fejleszteni. A normál látás két-háromszorosa mindenki számára elérhető. Az eddig legjobb regisztrált magyar sasszem az egészséges látás 5-ét is elérte (Nagykőrös, II. Rákóczi F. Általános Iskola 1998 május 25).

Megelőzés
A szemüveg életünk végéig elkerülhető, az egészséges látás megtartható. Csak látástréninggel.

Olvasó-szemüvegesség.
Népbetegség. A szem elöregedésével magyarázzák, de arról van szó, hogy 40 éves kor elmúltával mindenki elszokik az egészséges nézési szokásoktól és egyre messzebbről látja az olvasnivalót, újságot. A tüneti kezelés nagyítós szemüveggel történik, a gyógyítás csak látástréninggel. Kb. 15-20 év elteltével az olvasó-szemüveg okoztas merevség miatt elkezdődnek a lerakódások látásszervünkben, ami szürkehályoghoz, macula degenerációhoz vezethet, mert a 4-5 dioptriás szemüveg lassítja látószervünk táplálását.

Rövidlátás, vagy közellátás.
Népbetegség. A szem közelre, rövidre lát, messzire nem. Sajnos már az általános iskolában kezdődik ez a probléma is, mert a tanulás nem a természetes nézési szokásokat követeli a szemtől. Korrigálása kicsinyítős szemüveggel, később kontaktlencsével történik. A növekedés befejeztével, kb. 20 éves kortól mikrosebészeti úton. Ez is csak tüneti kezelés, a látást nem gyógyítja. Javítás, gyógyítás csak tréninggel, magas dioptriák esetén is.

Távollátás, kancsalság, asztigmia.
Általában kisgyerekkorban kialakuló nagy számú látászavar. Korrigálása, szemüveggel, kontaktlencsével, v. operációval történik. Az operáció biztosítja a két szemes együttlátást, a szem párhuzamosságát és a térlátást, tehát sokszor tényleges javulás érhető el. Látástréninggel szemüveg és operáció nélkül teljes gyógyulás érhető el. Felnőtt és idős korban az operáció, a szemüveg csak tüneti kezelés!

Színtévesztés:
A színlátás – leginkább a zöld és piros – zavara általában férfiaknál. Kialakulásának oka ismeretlen, de Dr. Bates szerint itt is egyszerű látásproblémáról van szó, amit mentális feszültség okoz. Magam is csak ilyen esetekkel találkoztam. Javítása, teljes gyógyítása csak látástréninggel lehetséges. Tüneti kezelése különleges szemüvegekkel betanulható.

Szürke-, és zöldhályog.
Az idős kor problémája, lehet veleszületett is. Általában a magas dioptriás szemüveg okozta keringési zavar következménye, de a stressz, az öröklődés, stb. is közrejátszhat, ami a szemnyomás megnövekedését (zöldh.), vagy a szemlencse elszürkülését, homályosodását okozza (szürkeh.). Korrigálása szemüveggel nem lehetséges. Tartósabb tüneti kezelés: operáció, javítás, gyógyítás kizárólag tréning.

Macula degeneráció,nagyon magas dioptriák, retinaproblémák, meszesedések, születési rendellenességek, maradék látás, s.i.t.

A látástréning itt, az orvosi tevékenység mellett, vagy annak befejeztével történhet, igen jó eredménnyel. Ennél a kategóriánál teljes gyógyulásról nem beszélhetünk, de az élet minőségének javulását csak a látástréning hozhatja meg, kitartó, kemény munkával.

Írási, olvasási, számolási nehézségek, beszéd-, hallászavarok, beilleszkedési problémák.
A kisiskolások egyre riasztóbb méreteket öltő rendellenessége. Mivel ezek a zavarok is feszültségtől keletkeznek a látástréningnél használt feladatoknak az egész szervezetre ható nyugtató hatása okán eredmények születnek. A tréning hozzájárul a szaktanárok tevékenységéhez, a szülők otthoni fejlesztő munkájához.

Forrás:Szemtorna.hu

 

Kedvenc képeim
Stresszoldás

Stresszoldás One Brain módszerrel a III. és XVI. kerületben

Balajthy Gréta Tel: 06 309 323 338

A 3in1Concepts által hivatalosan  meghatalmazott,
nemzetközi okleveles Haladó Konzulens, Haladó Instructor ( Oktató)

Okleveleim, tanáraim 2004-2014

Email: mosoly100@mosoly100.hu

www.mosoly100.hu

Stúdió: Budapest, III.ker (1036) és XVI.ker (1164)

 

Belépés